(no subject)

May 11, 2013 15:24


Були вчора на Лук'янівському цвинтарі. І от що кинулось в очі: є вказівник, як пройти до місця поховання батьків (!) Отто Юльєвича Шмідта (ну, того - полярника-комуніста), а як пройти до могили Героїв Крут - Шульгіна і Наумовича, немає.

(навіть на вказівнику при вході, де повний перелік могил відомих людей, як не знаєш прізвища Шульгін і Наумович - не знайдеш, навіть приміточки "герої крут" нема)

До могили Миколи Мурашко вказівника немає, а це, мало того, що талановитий художник, чиї картини перебувають у музеях,  добрий друг Рєпіна,  а й людина, що дала старт багатьом висококласним художникам, якими гордиться культура України. Ну, і дядько абсолютно геніального Олександра Мурашко.

Невже ж Мурашко і Крути значать для України менше ніж батьки російського вченого і партійного стукача  Шмідта?

А могила Миколи Зєрова прикрашена маленькою стелою, явно видно, що за людські гроші.  Так і бачу, що скинулись якісь драбаки інтелігенти з пенсій і поставили невеличкий пам'ятничок, не стільки пам'ятничок, скільки фіксатор - символічне  повернення до рідної землі замордованого радянцями неокласика.

Так, це кенотаф, але ж це поет національного рівня! Так невже ж держава не може виділити декілька тисяч, щоб поставити пам'ятник відповідний  таланту і статусу Зєрова?
Взагалі, від держави тільки і є, що  один пам'ятник, поставлений за Ющенко тим же Шульгіну з Наумовичем.  Але і це, як бачите, не афішується...
Зате скільки пам'ятників пафосних, так би мовити вєдомствєнньіх,  своїм колегам: від інститутів, заводів, проектних бюро, партійних організацій і т.д. і т.п.
Само собою, є пам'ятники від радянської держави.
Ну, а від національної....:((((

Всі пам'ятники діячам культури знаходяться у нормальному стані - підтримувані чи то за музейні гроші (на території Лук'янівського кладовища є музей), чи то за гроші родичів чи ентузіастів...
Previous post Next post
Up