Реакция закарпатцев на два круглых стола по русинству и автономии

Jun 27, 2016 17:54



Cостоялось заседания Президии Сетевого Русинского Движения (СРД), на котором обсудили предложение закарпатских предпринимателей озвученных 25 июня в Мукачево на своем заседании:обсудили итоги вокруг митинга 26 мая в Мукачево,  а также результаты соцопросов за неделю.
1.
2. Русинское Движение поддерживает позицию закарпатских предпринимателей по негативной оценке проведенных уенеровской Украиной круглых столов. Как в той пословице "Без меня, меня женили". И почему тогда уенеровская Украина удивляется, что Русины начали вести себя с уенеровской Украиной так, как  уенеровская Украина ведет себя с Русинами?

На Закарпатті дискутували про виклики і загрози політичного русинства
Круглий стіл на тему «Русинство в сучасній Україні: історія, реалії та виклики сьогодення» відбувся Національному інституті стратегічних досліджень. У його роботі взяли участь вітчизняні та зарубіжні науковці та експерти, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, громадянського суспільства, керівники русинських товариств, представники іноземних держав.
На Закарпатті дискутували про виклики і загрози політичного русинства
Метою заходу стало вироблення стратегічного державницького бачення «русинського» питання, ґрунтовних рекомендацій, зближення поглядів на питання русинства в Україні.
У вступному слові директор НІСД Володимир Горбулін зазначив, що «навколо локальної групи українського народу, що зберегла за собою давній загальноукраїнський етнонім «русини», вже більше ста років точаться наукові й політичні дискусії. Він визначив основні наукові та політичні проблеми, пов’язані з русинським питанням, яким варто приділити особливу увагу. Це, зокрема, «політичне русинство», активізація мовного русинського питання та прояви «русинського сепаратизму» на тлі російської «гібридної агресії» проти України.
За словами В.Горбуліна, сучасний проект «політичного русинства» реалізується за підтримки Російської Федерації через агентів та інших добре оплачуваних найманців Кремля, а спроби витворення держави русинів є вкрай небезпечним намаганням перекроювання кордонів та має на меті дестабілізацію не лише в Україні, а й в усій Європі з огляду на стратегічну та економічну привабливість Закарпатського регіону.
Стосовно «русинського сепаратизму», директор Інституту зауважив, що ці спроби спираються на пошуки та гіперболізацію мовно-культурних та історичних відмінностей мешканців Закарпаття - «прикарпатських русинів» від українців. Використання стародавньої назви українського народу - «русини» - для найменування «нового слов’янського народу» є антинауковим і неприпустимим з точки зору національної безпеки, одним із засобів дестабілізації Української держави.
Член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор політичних наук, завідувач відділу Інституту держави і права НАН України Ірина Кресіна у своїй доповіді звернула увагу на те, що «для реалізації права на самозбереження та розвиток самобутності етнічних спільнот та етнічних суб’єктів необхідно виписати в законодавстві механізм здобуття і реалізації в Україні інституту національно-культурної автономії». Доцільним, за її словами, був би і окремий закон про національно-культурну автономію. Завідувач відділу Інституту історії України НАН України, член-кореспондент НАН України Степан Віднянський запропонував розглядати тему русинського питання на Закарпатті та за його межами у контексті анексії АР Крим і війни на сході України. Він наголосив, що нині ця проблема набуває особливого політичного значення, зауваживши, що спалахи активізації русинських організацій дуже часто і невипадково збігаються у часі з українськими кризовими політичними процесами.
Науковець небезпідставно натякнув, що «ноги» проблеми «ростуть з Росії» і навів, як приклад, ситуацію в Криму, застерігши від подібних процесів на Закарпатті та закликав протистояти проявам «політичного русинства» активною науковою і культурно-просвітницькою діяльністю, а також зміцненням Української держави, її модернізацією та підвищенням міжнародного авторитету.
Змістовністю і конкретикою вирізнялися й виступи представників Закарпаття, які взяли активну участь в обговорені доповіді. Доцент кафедри політології та державного управління факультету суспільних наук Ужгородського національного університету Михайло Зан говорив про неорусинство на Закарпатті як латентний фактор дезінтеграційної загрози єдності українського етнонаціонального простору, а доктор історичних наук, професор кафедри історії України УжНУ Сергій Федака розкрив тему етноніму «підкарпатські русини» та його наповнення. Кандидат філологічних наук, науковий співробітник відділу мов народів України Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України Лесь Белей дискутував про неорусинство як політичну технологію маніпулювання колективною свідомістю закарпатців.
Голова Закарпатського обласного об’єднання громадян «Крайове товариство підкарпатських русинів» Микола Бобинець поділився власним баченням вирішення русинського питання в Україні.
Підсумовуючи першу частину «круглого столу», заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Василь Яблонський звернув увагу на існування двох течій русинства - проросійської та проєвропейської за відсутності третього активного елемента - русинства, яке зорієнтоване виключно на підтримку української державності та національної єдності та закликав присутніх за підсумками експертної дискусії надати Інституту пропозиції щодо втілення державної політики у Закарпатській області.
Друга частина «круглого столу» була присвячена вільному обміну думок. Модераторами дискусії виступили заступник директора НІСД Василь Яблонський та радник при дирекції НІСД Світлана Мітряєва. Свої міркування з обговорюваної проблеми висловили представник Посольства Словаччини в Україні Хенрік Сасай, завідувач науково-організаційного відділу Інституту законодавства Верховної Ради України Іван Мищак, головний науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України Вадим Васютинський, керівник апарату Виноградівської РДА Закарпатської області Юрій Продан, головний науковий співробітник НІСД, доктор філософських наук, професор Михайло Степико та інші.



Комментарии из соцсетей:
Правильней будет сказать:-
-"Русинство во ВРЕМЕННОЙ Украине".

Желания русских вождь,-
-русский да живет народ !!!

Русинство-то е живое дерево, що росте,
а украiнство-то е паразит, що иматься до русинського дерева.,-

-противникы русинства лише тоты "науковцi" що кобылячi хвосты у них ростуть на головах,

А ушитко маскалi винны, -
-бо тото они
збабрали
"братскую украину", котра лиш на ПАКОСТЬ русинам.-
-i Ленiн, i Сталiн, i Хрущов,- были вать дурнi, вать лукавi, кiть iх "украiну" забагло чинити.

Не погано, но на Украйні є 18- організацій, де їх преставныкы? Айбо у Русынському двіженію не проблема чужі, ай свої запроданці, котрі танцюют пуд кажду власть! Балога создає Русын котрі гыйбы выражают нашу думку, Балога мав можлывость, що зробыв?

Українці Русынам не не мішают, ані Руські, Русынам шкодят так звана власть котра не вважає своїх, а не чужі нації бы уважала, такі реалії Української політыки! З властю нынішньов діалога не може і буты!
Русыны з военнымы прыступныкамы не ведут переговоры, і не пуддержуют войну на Украйні, і заклыкают Украінцю не вбивать Украінцю, за іх національності, язык, і на іх політычный назор, в демократії кожда людына має право на визначення, і на власну думку...

Слава Ісусу Христу

В столице 4-го Рейха по поручению самого Фюрера говорили о протекторате Закарпатская Украина. Председа всея русин-украинцев, допущеный начальством к столу подверг справедливейшей критике своих инакомыслящих соплеменников в Москве и ... в Праге(!), ни за что, ни про что обидев лидеров из Польши, Венгрии и б.Югославии. Было особо подчеркнуто, что только он сотоварищи назначен представлять интересы несуществующей нации.

Уж сильно кто надавил , что власть разрешила. Наверняка, давление из самого Вашингтона, им то отказывать нельзя.

Нужна ещё одна Революция, только Ленина не хватает!

Якого Бiса Ви там роздiлля робите?
Жили бiк о бiк, -москалi, хохли, мадьяри -емоцiй треба? Входiть в Еврожопу!

У Киева паранойя ( они по всюду ), когда нет воли к диалогу по равноправию с народами разных национальностей, ХУНТА, и хунтята включает свою страшилку ( агенты Кремля ), вот и доигрались, весь народ Украины стал агентами.....

"Правочки" майданутих, як такі що не мають аргументів, не приймаються. А й курта бисіда.

Малинька правочка , ни пириносять " Рузьке Мир " . Це не стосується поняття з корінням "рус" .

Бобинець , в завісімости уд ситуації, боде і "руснаком" і "левентом" і "бушменом" і "скаутом" і...
Про моральні качества судіть самі!

У світі існують сили, які на дух не переносять понятя з корінням "рус". Чужими руками - руками сліпого інструментарію (одним з таких є бандерівська мафія) вони вирішують свої стратегічні завдання.
А потім прикормлені грантами історики та журналісти пишуть, що міжслов"янська ворожнеча є начебто "об"єктивним явищем".

ТИ ЧОРТЕ НАГУЛЯИЙ ПОЗИРАЙ РАЗ ЗА АНЦЬОВ.ДОВГЛ УЖЕ І ТИ СЯ НЕ ЛИШИЛО-СЕ ТИ ГОВОРЮ Я.ОБИТИСЯ ЯЗИК НЕ ССОХ.

дЕРЖАВА НЕ МОЖЕ ВИЗНАТИ РУСИНІВ НАЦІЄЮ, ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ ПРАЦЮЮТЬ СТРОГО ПО СИОНАЦИСЬКИМ ІНСТРУКЦІЯМ. ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ ЗОБОВЯЗАНІ ПЕРЕД ПРАВЯЧОЮ СЕКТОЮ ХАБАД, ПРОВЕСТИ АНАЦІОНАЛІЗАЦІЮ. В ПРОГРАМІ ПРЯМО НАПИСАНО В ПАСПОРТІ НЕ ПОВИНО БУТИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПРИНАЛЕЖНОСТІ ЛЮДИНИ, ТИМ БІЛЬШ РАСОВОЇ. ЩОБ ВІДНОВИТИ СВОЇ ПРАВА НА СВОЮ НАЦІОНАЛЬНІСТЬ ПОТРІБНО ПОВНІСТЮ ЗАМІНИТИ ВЛАДУ, ЗАМІНИТИ ХАЗАРСЬКІ СИМВОЛИ ВЛАДИ ГІМН, ПРАПОР, ГЕРБ, ЗНИЩИТИ АНГЕЛІВ-ЛЮЦИФЕРІВ В КИЄВІ, І ЩЕ БАГАТО ДЕЧОГО.

Судя по статье, правительство страны 404 несколько туповато, если "Тільки зараз, через 25 років, держава починає розуміти..." и т.д. Где были раньше всякие специалисты? Поздно уже.

Бобинець,за дорученням Президента Україны,став русином!

Интересные комментарии:
Болвани -русини били і є як на Галичині , Буковині та Пудкарпатськов Русі .Недуйдаві учіть історію Австро -Мадярщини. Ато лем бисте язикували про укого довший або товший неваловшні.

Так -от.На цю тему були проведені 2-і Міжнародні конференції "Українські Карпати:етнос,історія,культура",де були дані відповіді на русинство,в тому числі й політичне.Тисячолітнє перебування нашої Закарпатської землі в межах Угорської держави дало свої наслідки,однак ми зуміли зберегти свої українські говірки,за якими можемо вивчати історію становлення фонетичної системи української мови на зрізі ще праслов'янської мови:перехід О,Е в І через дифтонги та У,ü в різних групах закарпатських говірок.
Якщо про національно-культурну автономію, то Угорщина попросить просвою вздовж Тиси.Не було тут у нас великих проблем, то знайдуться, якщо так їх поверхово обговорювати.

Ага, "уберіть" галичан, поверніть Гецка, реабілітуйте Сидора, перестаньте садити на гузицю проекти москальських спецслужб, побудуйте кордон на перевалах і тоді вшитко буде добрі. Точніше, як кажуть роботодавці наших "невіруючих" в Москві. :)

Як казав колись Станіславський: " НЕ ВІРРЮ!" Уберіть з ціеї дискусії галичан і загрози політичного русинства не буде.....

гуцули, значно переважаюча частина Рахівщини, завжди вважали, вважають і будуть вважати себе УКРАЇНЦЯМИ. А тому НЕ визнаємо "штучний" етнос якісь там русини-гайналі чи щос подібне триколорове ...

Результатами висновків науковців задоволени!

ПРЕЗИДИЯ СЕТЕВОГО РУСИНСКОГО ДВИЖЕНИЯ

http://uzepervi.livejournal.com/359492.html

Петр Гецко: Будущее Закарпатья связано исключительно с русинами

СБУ, власть, закарпатская колония Украины, русины не бандеровцы, обсуждения, русины

Previous post Next post
Up