Vaizdas nuo redaktoriaus košmaro

Jul 10, 2013 17:23



Įsižiūrėkite - štai taip atrodo redaktoriaus košmaras. Ant viršelio - įspūdingas vaizdas nuo piliakalnio ir užrašas (-ai) - "Nuo Veliuonos piliakalnio" "Betygalos slėpiniai". Natūralu tikėtis, jog čia gražuolė Veliuona (ar bent slėpingoji Betygala).
Redaktoriaus žodyje redaktorius Vytautas (panašu, išties nemenkas keliautojas) be kita ko atlaidžiai teigia, jog "Kad ir kur keliautum, net ir Lietuvoje, įgyji patirties."  Posakis iš serijos "Ir Kaune galima gyventi", juolab, kad redaktorius tęsia toliau - "Štai nukeliauji nors iki Palūšės ir išbandai irklalentę - nėra taip paprastai kaip atrodo."
Nesinorėtų akcentuoti tų atlaidžių grumstelių lietuviškų kelionių atžvilgiu (nes tokio žurnalo vadovai, aišku, kelionėms renkasi solidesnius maršrutus). Bet - piliakalnio vaizdas ant viršelio, jomajo. Joks tai ne "Nuo Veliuonos piliakalnio".

Verčiame 14-15 puslapį - fotografija  - vaizdelis nuo piliakalnio per visą atvartą su ryškiai geltonu straipsnio pavadinimu "Nuo Veliuonos piliakalnio". (strp. autorė Ona Nosevičienė, fotografė - Edita Jakštienė).
Čia pat, įžangoje giriama Veliuona, mol: "Veliuonoje pasijunti kaip užsienyje: visi linksmi, draugiški, kaip seni pažįstami, labinasi, dalijasi keliavimo džiaugsmais.", toliau tekste - irgi apie Veliuoną, kitas panemunių pilis...
Bet nė žodžio apie tai, kas nuotraukoje, kurioje - išties nuostabaus grožio peizažas su jaukiu miesteliu piliakalnio papėdėje, Nemunu pašonėje, viskas kaip turi būti. Bet tai ne Veliuona.
Tai Seredžius  - Pieštvės piliakalnis, Palemono kalnas.
Mano versija - dvi žurnalo korespondentės pravažiavo panemunių maršutu, sąžiningai atpleškino visus piliakalnius, bet su Veliuona kažkas neišėjo - juostelę apšvietė, rakursų neparinko, dar kažkas...
O gal redakcijoje kažkam susišvietė, kad panorama nuo Veliuonos piliakalnio šiaip sau. Tai ir tėkštelėjo kažką panašaus - Seredžių. Supaisysi tuos panemunių miestelius, vieno nuo kito neatskirsi, svarbu, kad Nemuno vaizdelis šalia tekėtų. O skaitytojai idiotai - sulapnos.


Svarbiausia, kad net nebuvęs nei Seredžiuje, nei Veliuonoje žmogus, jei tik atidesnis, nesunkiai įtars, kad kažkas čia ne taip. Mat atvarte "Nuo Veliuonos piliakalnio" matoma miestelio bažnyčia dvibokštė. Tuo tarpu jau kitame puslapyje demonstruojama tikrosios Veliuonos bažnyčia  - veliuoniškė vienbokštė. Skirtumą, manau, net pirmaklasis pastebėtų.

Čia piktoji versija, yra ir žioploji - sumaišė fotografijas, pateikė ne tas ir t.t., tačiau bet kokiu atveju redaktorius jas turėjo sužiūrėti. Tas pat redaktorius, atlaidžiai rašinėjęs, kad pakeliauti yra kur "...net ir Lietuvoje". Ir, panašu, tikrai nebuvęs Seredžiuje, neužlipęs ant vieno įspūdingiausių panemunių piliakalnių - Pieštvės, dar Palemono kalnu vadinamu.

Užbaigti norėtųsi ištraukėle iš Šveiko, gaila, lietuviškai po ranka neturiu, teks pakankinti rusišku variantu:


Смею вас уверить, что читатели "Мира животных" вообще очень любопытны.
Вслед за сернистым китом я открыл целый ряд других диковинных зверей. Назову хотя бы "благуна продувного" - млекопитающее из семейства кенгуру, "быка съедобного" - прототип нашей коровы и "инфузорию сепиевую", которую я причислил к семейству грызунов.
С каждым днем у меня прибавлялись новые животные. Я сам был потрясен своими успехами в этой области. Мне никогда раньше в голову не приходило, что возникнет необходимость столь основательно дополнить фауну. Никогда бы не подумал, что у Брема в его "Жизни животных" могло быть пропущено такое множество животных. Знал ли Брем и его последователи о моем нетопыре с острова Исландия, о так называемом "нетопыре заморском", или о моей домашней кошке с вершины горы Килиманджаро под названием "Пачуха оленья раздражительная"?
Разве кто-нибудь из естествоиспытателей имел до тех пор хоть малейшее представление о "блохе инженера Куна", которую я нашел в янтаре и которая была совершенно слепа, так как жила на доисторическом кроте, который также был слеп, потому что его прабабушка спаривалась, как я писал в статье, со слепым "мацаратом пещерным" из Постоенской пещеры, которая в ту эпоху простиралась до самого теперешнего Балтийского океана.

hm, tataigi, spauda, jomajo, beprasmybės, gimtinė, geros vietos, mūsų miesteliai

Previous post Next post
Up