Дві вежі львівської цитаделі.

Oct 31, 2013 15:04



Львівська Цитадель - єдиний в Україні комплекс фортифікаційних укріплень середини XIX ст., який дійшов до нашого часу майже без змін. Однією з причин будівництва Цитаделі стало повстання «Весна народів» 1848 року, що відбувалось і у Львові. Тоді австрійська влада влаштувала  артилерійський обстріл центральної частини міста. Щоб захистити себе від можливих повстань адміністрація прийняла рішення «знайти й організувати відповідні споруди під артилерію та воєнні запаси, які малими силами могли б стримати народ». Як наслідок було збудовано цитадель, що  складалася з системи фортів(бастіонів), які були  підсилені ровами з перекинутими через них дерев'яними мостами.  З метою маскування вогневих точок - оборонний периметр було засаджено каштанами і акаціями.У Першій світовій війні Львівська Цитадель не відіграла якоїсь важливої ролі. У 1914 році австрійські війська без опору залишили місто. У 1914-1915 роках у Цитаделі розміщувався російський гарнізон. У 1918-1939 роках на Цитаделі був розташований полк польської піхоти. Під час Другої світової війни на території Цитаделі діяв табір для військовополонених Stalag-328 «Tsutadell». Для підсилення охорони гітлерівці спорудили систему невеликих бетонних дотів, розташованих по колу на схилах гори, один з яких ви бачите на фото. Через концтабір «Tsutadell» пройшло 280 тисяч чоловік, з них 140 тисяч вмерло від голоду і хвороб. Після війни споруди Цитаделі використовувались як казарми. Заразу на цій території переважно склади та офіси комерційних фірм. Громадськість та архітектори довго ламали списи стосовно можливості/неможливості  використання веж у  новому статусі, цікаво глянути що відбувається зараз з ними.




Піднімаючись по горі зanderver помічаємо закинуті вентиляційні шахти, схожі на маленькі будиночки. Під землею тут бомбосховища.


Вдалині  панорама центральної частини міста, яка звідси чудово прострілювалась.


Хрест жертвам концтабору.




"Бабло перемогло всьо" Одна із веж (вежа №2) сьогодні функціонує як готель.


Вона ж під час війни, коли у цитаделі розміщувався концтабір. Джерело


Зараз тут усе чисто і гарно. Архітектори та ландшафтні дизайнери постарались.








Схоже постояльці готелі все норовлять вилізти на башту або взятись за перила)). Як на мене на цих табличках явно бракує чарівного слова "будь-ласка")

Свого часу було чимало протестів стосовно спорудження готелю "на людських кістках"
Однак, йдемо далі , ще одна кругла вежа, доля якої, на жаль, куди печальніша. Дивіться самі:

Старі стіни зберігають дірки від куль


Появляються тріщини


Всередині проростають молоді деревця, а знизу розважаються графітчики.



Не берусь судити наскільки морально і правильно розміщувати готель на місці концтабору, але стан останньої вежі, яка є пам'яткою архітектури національного значення, також говорить сам за себе.

львів, пустощі кліо, історія

Previous post Next post
Up