«Львів 100 років тому»!

Oct 15, 2013 11:20


Вчора на офіційному веб-порталі Львівської міської ради стартував інформаційно-бібліографічний проект «Львів 100 років тому». Читачі проекту зможуть ознайомитися  з львівськими новинами, які публікувалися в місцевих газетах сто років тому.
Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка, яка є  ініціатором проекту, має багату колекцію  періодичних видань з кінця XVIII ст. Тому тепер кожен львів’янин щоденно зможе перегорнути електронну сторінку, і, за горнятком кави, прочитати свіжу новину. Приміром, сьогодні, 15 жовтня, можна прочитати таке:

«Відголоски. Я зустрівся зі своїм знайомим у єзуїтському саді, і ми разом ідемо подивитися на новий будинок дирекції залізниці на розі вул. Міцкевича [тепер - вул. Листопадового Чину] і Зиґмунтовської [тепер - вул. Гоголя].
Потому мій знайомий каже:
- Хочеш, дам тобі тему для статті про маґістратське господарювання у Львові?
- Але ж цього досить! - відповідаю.
- Для такої теми ніколи не буває «досить»! Це трагедія без початку і закінчення!
Тягне мене за руку на середину вулиці Міцкевича і говорить:
- Подивися вгору до площі Св. Юра! Ти бачиш цю вулицю?
- Розкопана, як завжди!
- Чоловіче, побійся Бога, ця вулиця розкопана вже кілька місяців! Вул. Міцкевича зараз - одна з головних артерій! Хіба можна допустити, щоб така вулиця кілька місяців була перекрита згори і знизу?.. На ній знаходиться одна з наших найбільш поважних інституцій, Товариство сільськогосподарських гуртків - до нього неможливо доїхати, бо панове з маґістрату покопирсалися в середині біля тротуару і тримають вулицю перекритою, знизу котлованом, а згори - насипом.
Мій знайомий мало не розплакався через маґістратську «господарку», і заспокоївся лише тоді, коли я пообіцяв, що напишу про це…» («Kurjer Lwowski»).

«В обороні своїх прав. До ресторації Н. Фаліка на вул. Клепарівській, 17, вчора ввечері прийшла дружина Кароля Цісовського, Ксавера, і побачивши свого чоловіка за столом у товаристві Кароліни Дацько, недовго думаючи, вдарила останню «гальбою» по голові. Поранену рятункова служба забрала до загального шпиталю» («Gazeta Poranna»).

«Дружину, яка втекла, і грошей у сумі 606 корон, які вона вкрала зі скрині, розшукує за допомоги львівської поліції селянин Гринько Лещишин з Букової. Ймовірно, дружина втекла з коханцем до Львова» («Kurjer Lwowski»).Сторінка проекту

львів, пустощі кліо, їх звичаї

Previous post Next post
Up