Тустань-2013: відчуй себе лицарем

Sep 03, 2013 14:20


Автор тексту та фото: Сергій Бобра



Штурм фортеці з палаючими стрілами, лицарські бої, конкурс вуличних музик, майстер-класи з середньовічного танці - цьогорічний фестиваль Тустань мав чим розважити гостей.

Фестиваль відбувається на території Державного історико-культурного заповідника “Тустань”, неподалік села Урич, Сколівського району на Львівщині. Протягом трьох днів відвідувачам пропонують поринути у атмосферу часів Київської Русі IX-XIII століття, з середньовічною музикою, танцями, героїчним епосом та автентикою. Фестиваль збирає воїнів та всіх зацікавлених історією людей аби оживити фортецю Тустань.

Історично Тустань була адміністративною, культурною і митною фортецею-градом IX-XIII сторіччя, що розташовувалась на важливому соляному шляху з Дрогобича до Закарпаття та Західної Європи. Занепад фортеці розпочався у XVI столітті, коли країни Центральної Європи розробляють власні поклади солі, а тому відпадає потреба її вивозу з Галичини. Саме тоді Тустань втрачає роль митниці. Разом із тим стабілізація стосунків Польщі та Угорщини позбавляє фортецю ролі прикордонної оборонної фортеці.

Із 2006 року на території заповідника відбувається щорічний фестиваль середньовічної культури “Ту Стань!”.

Цьогоріч на відвідувачів фестивалю очікували традиційні лицарські бої серед реконструкторів з усіх куточків України, а також Білорусії та Литви. Окрім того глядачі могли взяти участь в квесті “Стань Лицарем” та одягнувши середньовічні обладунки, пліч опліч з професійними реконструкторами відправитись на нічний штурм фортеці.

Ідея гри “Стань Лицарем!” з’явилася іще у 2009 році. На звороті вхідного квитка була мапа фестивалю, на якій організатори позначили контрольні точки із завданнями, що треба було пройти за два дні: потрібно битися, стріляти з лука та арбалета, розв’язати головоломку, зробити щось своїми руками. За виконання усіх завдань учасники отримували печатки.

Минулого року організатори пішли іще далі, та перетворили це на рольову гру, де кожен отримував картку із завданням уявити себе русичем, татарином, ковалем чи гончарем - в певній годині кожен учасник мав щось зробити. До прикладу русичі мали справжнє тренування на дерев’яних мечах, після чого у них був бій.

В першу чергу гра “Стань Лицарем!” - це ідея активного учасника фестивалю, що не просто спостерігає, натомість активно бере участь у всьому, що відбувається.

Для відвідувачів, які не воліли брати до рук зброю, проводили майстер-класи з середньовічних танців. Кожен охочий міг долучитись до кола, в котрому танцівники спочатку демонстрували свої вміння та роз’яснювали рухи, після чого танцювали разом з усіма. Зокрема реконструктори навчали як правильно рухатись під час танцю, що вигукувати та пояснювали правильну послідовність дій. Відвідувачі такій ініціативі були дуже раді й не відмовлялися від нагоди вивчити декілька нових для себе танців.

У 2013 році на фестивалі вперше з’явився конкурс вуличних музик. До участі в конкурсі організатори запросили усіх, хто може грати та співати без використання електрики та додаткового підсилення звуку. Головною умовою до учасників було вміння створювати навколо себе веселий настрій та вміти зацікавити глядачів. Переможець конкурсу отримував грошовий приз та можливість виступити на головній музичній сцені фестивалю.

Однак найяскравішою подією фестивалю був та залишається нічний штурм фортеці, в котрому бере участь натовп людей в середньовічних обладунках. Під час штурму використовуються не лише мечі та щити, а також списи, сокири, та вогняні стріли. Окрім того під час штурму використовували підпалений снаряд, що жбурнули у стіни фортеці з катапульти.

Фестиваль “Ту Стань!” проводився уже восьмий рік поспіль. Наступний організатори обіцяють зробити іще яскравішим та захоплюючим.





































































































Originally published at Фестивалі. You can comment here or there.

Новини, Тустань, фотозвіт

Previous post Next post
Up