Occupy Wall Street

Nov 02, 2011 07:45

Бунт мас у найкласичнішому ортегівському значенні. Люди вважають, що через сам факт їхнього народження їм усі винні все. І намагаються впливати на державні важелі, щоб здобути оте "все" в адміністративному порядку. Адже державні мужі стільки років загравали зі слабкими, бідними, некваліфікованими, намагаючись здобути їхню прихильність. Тепер бути ( Read more... )

політика, історія, фінанси

Leave a comment

Comments 11

(The comment has been removed)

dali_bude November 2 2011, 08:48:11 UTC
З яких джерел ти черпаєш інформацію? Питаю, бо, на жаль, українські медіа тотально йдуть в фарватері російських інтерпретацій, а росіянам зараз дуже вигідно спотворювати повідомлення про протестні активності за кордоном.

Reply

ext_253016 November 2 2011, 09:43:22 UTC
Спостерігаючи за всім з закордону (і не зважаючи на російські медіа в принципі), прекрасно видно, що основний лейтмвотив протестуючих: "геть капіталізм в принципі і хай держава оплачує мені все-все-все".

Reply


dali_bude November 2 2011, 08:46:49 UTC
В мене склалось інше враження: адекватний протест проти лоббізму великих грошей, синтезу політики й великого бізнесу в одне ціле. Звісно, маргінали є і там, але я не помітив, щоб вони були визначальними. І, наскільки я знаю, на OWS ліва "agenda" не вітається.

Reply

iozhikov November 2 2011, 10:42:10 UTC
почати з того, що там суміш різних учасників і вимог і що спільної платформи нема (я бачив кілька знущальних статтей про їхні спроби виробити платформу).

Reply

ferike November 2 2011, 19:53:36 UTC
Я особисто далека від думки, що будь-який синтез політики та великого бізнесу - це погано, а будь-який лобіст - аморальна потвора. Але річ навіть не в тому. Американські бізнес-лобі завжди були потужними, але в часи бурхливого зростання та низького безробіття масових протестів вони чомусь не викликали.

Виглядає, що сьогоднішні протестувальники просто "призначили" великий бізнес винним у їхніх особистих бідах і знайшли "геніально простий" розв'язок - через інструменти державного примусу перерозподілити гроші могутніх корпорацій на свою користь. На жаль, цей розв'язок надто простий, щоб бути мудрим.

Reply

maryxmas November 5 2011, 11:30:25 UTC
+1

Reply


ripnyk November 2 2011, 08:47:45 UTC
Бути бідним стало модно ще дві тисячі років тому, коли в одній єврейській сім'ї народився один дивний муж

Reply


Так, aandrusiak November 2 2011, 09:08:31 UTC
я думав, що це суто совєцький феномен - вимагати в держави все. Але ні, виявляється, навіть у Штатах таке можливе.

Reply


Дуже цікаве, історично нове явище chita_i November 2 2011, 16:17:04 UTC
У будь-якому явищі кожний бачить те, що йому вигідно побачити. Або що він схильний бачити. Я б не тривіалізувала так це складне досить явище. Тому що люди не вдалися, як завжди, до "прямої дії", тобто не пішли палити маєтки та трощити автомобілі, якось відрізняє цей рух від інших. Тому він мене цікавить. Вони спромагаються вимучити спільну платформу, без помітного лідерства та "відповідальних". Не скандують прізвища дяді чи тьоті на трибуні, і це вже дає надію. ) Використовують соціальні мережі, також збираються на вулицях.

Чому це відбувається так? Хз. Може, вони законослухняні та вірять у демократію. Мені важко сказати. Але. Ввважати таку кількість людей соціальними паразитами та дурнями, мені здається якось занадто самовпевнено. Я кажу, що непогано б мати більше інформації про соціальний склад та методи використовані людьми щоб судити.

Reply

Re: Дуже цікаве, історично нове явище ferike November 2 2011, 20:04:20 UTC
Соціальні паразити - це надто різке висловлювання. Просто більшість цих людей звикли розраховувати на когось - мудру державну політику, сприятливу кон"юнктуру тощо. Вони виявились неготовими до погіршення зовнішніх умов, і брак підтримки в цих умовах для них нестерпний. Адже політики так довго обіцяли захистити кожного виборця - от деякі виборці й почуваються зрадженими, коли рівень захисту меншає.

Reply

Re: Дуже цікаве, історично нове явище chita_i November 2 2011, 23:29:36 UTC
Наразі я зовсім не готова сперечатися на цю тему. Мені потрібно більше інформації, якої я не маю. Я тільки хотіла сказати що мені важко однозначно прийняти саме таку думку як ваша. Тому що в цьому русі я вбачаю деякі нові риси які мене цікавлять. От в північно-африканських рухах я не бачу нічого особливого, все як завжди. Саме це я і хотіла сказати. Більше нічого.

Reply


Leave a comment

Up