Позиція українських феміністок щодо спроби легалізації проституції в Україні

Oct 02, 2015 11:03

17.09.2015 року у Верховній Раді України зареєстровано проект закону «Про регулювання проституції та діяльності секс-закладів». Це не перша законодавча ініціатива, спрямована на легалізацію секс-бізнесу в Україні, але ми маємо всі підстави вважати, що наразі депутати можуть підтримати цей закон необхідною кількістю голосів, оскільки законопроект вніс на розгляд представник правлячої парламентської коаліції.

Ми, учасниці українського та глобального жіночого руху, оцінюємо цю ініціативу як агресивне зазіхання на права українських жінок - на наші права, на права наших сестер, матерів, доньок, подруг.

Подібна ініціатива з боку представників влади засвідчує відмову держави від своїх зобов’язань перед громадянками України щодо забезпечення їхніх прав і можливостей, закріплених у Конституції України, у Законі України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», а також у численних міжнародних документах, які Україна підписала і ратифікувала.

Спираючись на світовий досвід, ми вкрай скептично оцінюємо будь-які перспективи легалізації проституції загалом, і тим більше в умовах війни, глибокої соціально-економічної кризи та корумпованості української влади. Аналіз тексту законопроекту засвідчує, що його автори прагнуть декриміналізувати та вивести з-під загрози кримінальної відповідальності організаторів експлуатації жінок у проституції, власників підпільних борделів, сутенерів та торговців людьми, легалізувати їхній ганебний бізнес та навіть розширити і рекламувати його зусиллями держави, за рахунок платників податків. Натомість закон лише обмежує права зайнятих у цій сфері жінок і попутно створює сприятливі умови для розвитку дитячої проституції.

Лобісти та «експерти», безпосередньо пов`язані з організаторами секс-бізнесу, корумпованими чиновниками та керівництвом МВС, намагаються переконати суспільство у тому, що легалізація проституції фантастичним чином поліпшить долю усіх втягнених у цей брудний бізнес - зазвичай, оманою, через безвихідь та несприятливі зовнішні обставини. Вони стверджують, що це нібито захистить жінок від насильства з боку правоохоронців, сутенерів та клієнтів, надасть їм можливість відстоювати свої трудові права в суді, усуне проблеми торгівлі людьми та дитячої проституції, подолає стигматизацію жінок у проституції. А ще - вкрай цинічний та відверто брехливий аргумент - дозволить наповнити у такий спосіб державний бюджет.

Ці люди апелюють до європейського досвіду, свідомо ігноруючи негативний досвід тих країн ЄС, де проституцію вже було легалізовано. Вони цинічно спекулюють вибірковими даними наукових та соціологічних досліджень, жонглюють словами на кшталт «секс-робота», «профспілки секс-робітниць», «індивідуальний вибір», «сексуальна свобода», але замовчують, які соціально-економічні умови штовхають жінок до такої «роботи» і якими жахливими є для них її наслідки.

Вони посилаються на позицію «секс-робітниць», хоча легалізацію проституції просувають не в інтересах жінок, а в інтересах власників борделів, які щодня порушують права жінок.

Все це робиться з єдиною метою: максимально розширити ринок живого товару, перетворити Україну на центр секс-туризму, залучити до проституції тисячі нових жінок, отримати ще більше прибутку від експлуатації жіночих та дитячих тіл.

Насправді легалізація проституції в наших умовах спричинить справжню соціальну катастрофу і зламає сотні тисяч жіночих життів. У цій ситуації виграють лише сутенери та власники борделів, задля декриміналізації яких і лобіюють цей законопроект. Всі інші - програють.

Чи існує реальна альтернатива цьому скандальному та ганебному законопроекту? Так.
Зокрема, як показує досвід скандинавських країн, єдиний ефективний підхід до проституції як явища - це скорочення попиту: зняття будь-якої (адміністративної чи кримінальної) відповідальності із залучених до проституції жінок; суворе кримінальне покарання сутенерів, власників борделів і торговців живим товаром за порушення прав жіноцтва; забезпечення жінок доступом до освіти та оплачуваної роботи, допомога жінкам з дітьми, комплексна соціальна робота з неповнолітніми дівчатами із груп ризику, боротьба з жіночою бідністю, просвітництво та виважена гуманітарна політика держави.

Ми закликаємо усіх людей, для яких права людини, гуманізм, людська гідність ще не стали порожніми поняттями, котрим справді небайдужа доля українських жінок, приєднатися до нашої боротьби.

Ми закликаємо українських феміністок, жіночі організації, профспілки, студентські організації, правозахисників, усі демократичні прогресивні суспільні сили та небайдужу громадськість об’єднати зусилля і виступити єдиним фронтом проти цього законопроекту.

Ми закликаємо усіх учасниць пострадянського жіночого руху об’єднатись заради нашої спільної справи і пропонуємо усім товаришкам приєднатись до нашої кампанії проти легалізації проституції в Україні.

Разом ми переможемо!


Документ підтримали (відкрито для підписання, оновлюється):
Анастасія Білоножка, редакторка у ЗМІ, радикальна феміністка, м. Авдіївка (Донецька обл., Україна) - Москва (РФ)
Венера, адміністраторка спільноти «сестра сестрі взаємодопомога. Україна» (ВК), прихильниця інтерсекціонального напрямку фемінізму, м. Харків, Україна
Василіса де Рокамболь, студентка коледжу, радикальна феміністка, м. Київ, Україна
Ганна Кутова, студентка, радикальна феміністка, м. Харків, Україна
Наталя Проценко, студентка, м. Харків, Україна
Євгенія Ковальова, студентка, радикальна феміністка, м. Харків, Україна
Юлія Польська, копірайтерка-фрілансерка, ліберальна феміністка, м. Харків, Україна
Анна Черенщикова, дизайнерка, координаторка жіночої ініціативи FemSpace, радикальна феміністка, Київ-Харків, Україна
Марія Дмитрієва, гендерна експертка, радикальна феміністка, Київ, Україна
Інна Ірискіна, спеціалістка з транс-адвокації ГО "Інсайт", квір-феміністка, Київ, Україна
Наталія Маренич, мистецтвознавець, радикальна феміністка, Харків, Україна
Ольга Масько, перекладачка, феміністка, м. Харків, Україна
Оксана Стаценко, фрілансерка, вчителька фізкультури, мама трьох дітей; людина; м. Буча, Київська область, Україна
Регіна Криваковська, програмістка, феміністка, Дніпропетровськ-Київ, Україна
Ганна Візнюк, програмістка-фрілансерка, радикальна феміністка, м. Київ, Україна
Оксана Кісь, канд. іст. наук., ст. наук. співробітниця, Інститут народознавства НАН України, Львів, Україна
Юлія Жолондієвська, студентка, феміністка, Рівне-Луцьк, Україна

Людмила Козаченко, фрілансерка, Київ, Україна

Брильова Ольга Олександрівна, письменниця, Дніпропетровськ, Україна
Олена Тихомирова, канд.філол.наук, доцент КНЛУ, феміністка, Київ, Україна
Валерія Юріївна Кондрашова, фрілансер, Київ, Україна
Дар`я Олександрівна Суханова, магістр кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології факультету біології, екології та медицини ДНУ ім. О. Гончара, екоактивістка, феміністка, м. Дніпропетровськ, Україна
Інна Тесленко, феміністка, Київ, Україна
Ірина Сушко, копірайтер, радикальна феміністка, Миколаїв, Україна.

Ірина Власова, інженерка, феміністка, м. Нетішин, Україна.
Альона Цибань, менеджер з персоналу, феміністка, м. Київ, Україна
Наталія Засельська, радикальна феміністка, м. Полтава, Україна
Ірина, м. Рівне, Україна
Валерія Владиславівна Вашкевич, м. Вінниця, Україна
Вікторія Слінявчук, індивідуальний підприємець, феміністка, м. Одеса, Україна
Ольга, перекладачка, феміністка, м . Івано-Франківськ, Україна

Ольга Смолькова, анархо-феміністка, спеціалістка з інтернет-маркетингу, м.Київ, Україна
Ірина Подольска, м.Бердянсьск, Запорізька обл., Україна

Галина Чорна, інженерка, українка та феміністка, м.Полтава, Україна.
Любов Юріївна Логвиненко, феміністка, м. Запоріжжя, Україна
Стефанія Пригода, інженерка, радикальна феміністка, Київ (Україна) - Торонто (Канада)Олена Синицька, колишня викладачка ДонНУ, феміністка, Донецьк (Україна) - Москва (РФ)
Рената Троян, дослідниця і вчена, спеціалізація - прикладна математика, радикальна феміністка, Донецьк (Україна) - Ліон (Франція)
Юлія Ситнікова, дослідниця-постдок, Harvard Medical School, Одеса (Україна) - Бостон (США)
Олександра Назарова, психологиня, дослідниця, феміністка, Львів (Україна) - Таллінн (Естонія)Андрій Ткаченко, international support and testing engineer, про-фемініст, м. Київ, Україна
Віталий Юсов, м. Бердичів, Житомирська обл., Украина
Previous post Next post
Up