Дієтичне м'ясо кролика добре засвоюється (краще за яловичину), містить багато білка, мало жиру і дуже мало «поганого » холестерину, багате кальцієм , магнієм , калієм і фосфором - одні плюси. Є мінус, невеликий та не дуже великий: кріль має специфічний запах і тому його м'ясо обов'язково вимочувати і маринувати. Є інформація, що, якщо кролик їв одні ромашки та мив лапи зранку і ввечері, цього недоліку можна уникнути. Проте зазвичай кролі, а тим більше зайці, потребують довгого приготування за рецептом, проте страва буде ніжною та смачною, підходить до будь-якого гарніру і прикрасить найвишуканіший святковий стіл
Кролик, запечений порційно з цибулею та сиром
Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно
роздрукувати рецепт Складники:
кролик (тушка)............1 шт. (~1,5 кг.)
цибуля ріпчаста.....2 шт. середнього розміру
часник.............1 головка (5-8 зубчиків)
борошно пшеничне цільнозернове..........1 склянка
олія рослинна (соняшникова).............1/2 склянки
винний оцет.............................2 ст.л.
біле вино..............................3 ст.л.
сир твердий (пармезан)..................200 гр.
сіль.............за смаком
перець чорний мелений...........за смаком
перець чорний горошком..........5 шт.
перець духмяний.................3 шт.
лавровий листок.................2 шт.
гірчиця зерна..................1 чайна ложка
гісоп сушений...........за смаком
острогін сушений...........за смаком
базилік сушений...........за смаком
мелений кунжут...........за смаком
зелень петрушки, кропу..............за смаком
Для соусу:
олія рослинна (соняшникова)........3 ст.л.
цибуля ріпчаста....................1/2 шт. середнього розміру
часник......................2-3 зубчики
томатна паста...............3 ст.л.
курячий бульйон або вода......6-8 ст.л.
яблуко.....................1 шт. невеликого розміру
лимонний сік.............1/2 ч.л.
цукор або мед...........1 ч.л.
сіль, перець, зелень........за смаком
Кількість порцій: 6
Час приготування: 3 год. маринування+ 1 год.
Складність: середня
Спосіб приготування:
1.
Цибулю чистимо і нарізуємо кільцями. М'ясо миємо, підсушуємо, натираємо сіллю, вином, винним оцтом, товченим часником, додаємо перець чорний мелений, перець чорний горошком, перець духмяний, лавровий листок, гірчиця зерна, гісоп сушений, острогін сушений, базилік сушений, обкладаємо з усіх сторін цибулею та викладаємо на фольгу.
2.
Щільно загортаємо м'ясо з спеціями у фольгу і ставимо маринувати на 3 год. у прохолодне місце.
3.
Замариноване м'ясо нарізуємо на порційні шматки і обвалюємо з усіх сторін в борошні. На сковорідці розігріваємо олію, обсмажуємо м'ясо з обох боків до золотистої скоринки, складаємо у вогнетривку форму, накриваємо шаром замаринованої цибулі, натираємо на крупній тертці сир, накриваємо фольгою і ставимо у розігріту 200 С духовку на 30 хв. Коли м'ясо готове, знімаємо фольгу і ставимо ще на 5 хв. в духовку, щоб підрум'янилось.
4.
Для приготування соусу слід в каструльку з підігрітою олією додати дрібнонарізану цибулю, повністю очищене від зернят та шкірки і порізане кубиками яблуко, потушкувати хвилину на невеликому вогні. Додаємо томатну пасту, бульйон або воду, товчений часник, сік лимона, цукор або мед, солимо та перчимо за смаком. Тримаємо на малому вогні 2-3 хв, постійно помішуючи. Додаємо зелень.
Смачного!
Примітки:
- кролика можна замість маринування витримати у холодній воді (щоб повністю покрила тушку), а потім змастити оливковою олією з часником та витримати 0,5 год. Далі готувати за рецептом
- обсмажування можна замінити варінням: замариноване м'ясо розділити на порції, варити в окропі~10 хв, тоді запекти в духовці за рецептом
Для кулінарного блогу
Etnocook