Мовна ситуація вКонтакті та володіння польською мовою

Aug 29, 2013 13:46

Як відомо вКонтакті можна вказувати мови, якими ти володієш. Вказувати можна до кількох десятків мов. Люди до цієї можливості ставляться по різному, хтось вказує ті мови, якими володіє, хтось тільки рідну/основну, хтось включає в список мови на яких знає хоч кілька слів, хтось ті мови які вивчає в школі/університеті(основна аудиторія вКонтатке студенти та школярі, тому цей фактор грає дуже важливу роль). Не слід й забувати про наявність отаких поліглотів.
До прикладу, Абхазька мова, яка у списку вибору мов іде першою(тобто її найлегше вибрати), згідно вКонтакту, в Україні майже в 2 рази популярніша румунської.

Так чи інакше, найпопулярнішими мовами є:
1. Українська - 3.7 мільйонів народу;
2. Російська - 3.6 мільйонів народу;
3. Англійська - 1.4 мільйони;
4. Німецька - 230 тисяч;
5. Французька - 130 тисяч;
6. Польська - 90 тисяч.

Як бачимо українська ледь-ледь випереджає російську. Карти на тему протистояння цих мов планую зробити найближчим часом. Найцікавішим моментом тут є те, що можна прослідкувати тенденції і наслідки процесу, якому був присвячений попередній пост, з зменшенням віку користувачів відношення між мовами поступово змінюється на користь української. Даний момент слід буде розглянути по усіх великих містах.
Популярність німецької та французької тримається в основному на школах, де ці мови викладаються.

Слід зауважити і те, що люди які справді володіють іноземними мовами(неважливо, чи то закарпатський угорець, якому угорська рідна, чи то українець, що добре вивчив англійську, чи то араб, що понаїхав сюди вчитись в медуніверситеті), з очевидних причин, переважно з соцмереж обирають Фейсбук, а не вКонтакті.

Наразі зробив карту володіння польською мовою по містах та містечках. На карті чітко видно, що найкраще володіють польською мовою в пограничних містах:) Найвищий відсоток був у Мостисьці, де проживає найбільша в Україні громада польськомовних.

україна, демографія, національний склад україни, вКонтакті

Previous post Next post
Up