Чи можна вірити українським дипломатам у Брюсселі?

Mar 07, 2014 16:54



(Костянтин Єлісеєв крайнiй праворуч)


З особистого досвiду знаю, що майже все, що кажуть українськi дипломати з представництва України при ЄС слiд пiддавати сумнiву, бо часто-густо представники команди Костянтина Єлісеєва - глави представництва України при Євросоюзi говорять відверту неправду. Або навмисно, щоб приховати гірку правду, або ж через низьку професійність та недостатню поінформованість.

Ось кiлька прикладiв. Буквально в переддень Вільнюсського саміту, коли весь полiтичний, дипломатичний, журналiстський бомонд Європи мав великий сумнiв в тому, що Угода про асоцiацiю та зону вiльної торгiвлi буде пiдписана з ЄС - керiвник Представництва України при Європейському Союзі Костянтин Єлісеєв та його перший заступник Надія Цок дивлячись прямо в очі журналістів висловлювали стовідсоткове переконання, що документ буде підписано. Бачимо тепер самi цiну їхніх слів.

Сьогоднi ж попри всi запевнення, що тепер угода нарештi буде пiдписана, з'явилось одна пiдозрiла деталь. Якщо ранiше говорилось, що Угода про асоцiацiю нероздiльна з договором про зону вiльної торгівлі, то тепер все гучнiше говориться про полiтичну угоду, але вже без згадки про зону вiльної торгiвлi. Тому, звiсно, за коментарями з цього приводу звернувся до наших дипломатiв. I знову ж таки замiсть того, щоб звернути увагу на цей незрозумiлий сигнал збоку керiвництва Євросоюзу, український дипломат Надiя Цок та її колега з представництва України при Євросоюзi рвали на грудях сорочки й переконували, що Угода про асоцiацiю й договiр про зону вiльної торгiвлi - нероздiльнi як монолiт. А що ми почули й побачили вчора? В заявi Президента Ради ЄС Германа Ван Ромпея чорним по бiлому написано, що до кiнця травня будуть пiдписанi лише окремi ПОЛIТИЧНI роздiли Угоди про асоцiацiю. В результатi ми пiдпишимо лише спiльнi полiтичнi декларацiї, а не увесь договiр!!!

Сьогоднi це питання вже турбує багатьох як українських, так i закордонних журналiстiв та оглядачiв. Але нi Президенти Європейської Ради та Єврокомісії 6 березня, ні преcаташе Єврокомісії 7 березня, так і не змогли дати жодної зрозумілої відповіді на питання про те, чому ЄС пропонує тепер підписати лише політичну частину угоди про асоціацію. Тож скільки коштує честь мундира брюссельського дипломата?

Україна - ЄС

Previous post Next post
Up