ДОЛІШНІ ШЕРІВЦІ, Буковина

Aug 03, 2009 12:31


Свято-Спирідонівська церква, 1715
м. Чернівці, Садгірський район, пос. Долішні Шерівці

У Долішні Шерівці можна попасти, якщо їхати від центру Садгори вулицею Степана Галицького. На роздоріжжі біля пам’ятника Степану Галицькому беремо праворуч і проїхавши декілька сот метрів вулицею Стефаника на повертаємо ліворуч на Долішні Шерівці. Ще декілька десятиріч тому це було окреме село, а сьогодні - частина Садгірського району Чернівців. У Долішніх Шерівцях (вул. Квітковського, 11) знаходиться одна з п’ятьох існуючих на території сучасних Чернівців дерев’яних церков - Свято-Спиридонівська. Церква є пам’яткою архітектури місцевого значення. Побудована у 1715 році і є прикладом традиційного для Буковини безкупольного дерев’яного храму так званого «хатнього» типу.



Спиридонівську церкву в Долішніх Шерівцях було збудовано та облаштовано на кошти господаря Молдавського князівства Миколи Маврокордата 1715 року. А в 1782 її перенесли в Долішні Ширівці, на нинішнє місце. Стосовно церкви існує легенда, нібито церква була принесена водою. В цьому впевнені майже всі прихожани церкви. І дійсно, в легенді є доля правди. Церква була перенесена у Долішні Шерівці з місця, біля якого знаходилася турецька криниця. Є ймовірність, що церкву доставили на теперішнє місце саме по воді, бо досконалих транспортних засобів на той момент звичайно не існувало.





Церква має кам’яний фундамент, є тризрубною з квадратним бабинцем, трохи більш широкою навою та п’ятигранною апсидою. Під високим вкритим ґонтом дахом заховані пірамідальні верхи зрубів. Над дахом підвищується декоративна главка, зсунута до сходу. Пізніше церква зазнала перебудови: був перероблений та збільшений бабинець, розтесані вікна, зруби обшиті тесом. Кронштейни, що підтримували винос даху, замінено дерев’яними стовпами.



Дерев’яна, квадратна у плані дзвіниця розташована на південний захід від церкви. Дзвіниця двоярусна, каркасна, обшита тесом, з прорізями-голосниками у верхній частині.



Дзвіниця церкви також овіяна легендами. Кажуть, що вона має певні чудодійні властивості, а саме: своїм дзвоном вона відганяє чорні хмари, які є провісниками грози чи граду. Але діє це лише тоді, коли хмари ще далеко.

Зараз церква знаходиться у процесі реставрації. Старий ґонт вже замінено на новий. Йде оббивка зрубів тесом із свіжого дерева.

Буковина

Previous post Next post
Up