Куди я хочу. Частина 2 " Аптека «Під угорською короною»"

Nov 01, 2013 14:31

     Всі прекрасно знають, що у Львові є аптека-музей, яка знаходить на пл.Ринок. Виглядає приблизно ось так:
[Фоточки...]




















А тут я натрапила на цікаву статю

[Цікава стаття!]
З давніх-давен Львів приваблює своїми традиціями, звичаями, а найголовніше - цікавою та неповторною історією. Ледь чи не кожен львівський будинок у старій частині міста вражає своєю таємничістю і несе у собі частинку його славного минулого.

Львів однозначно має свій неповторний багатий колорит, і це відрізняє його від інших міст України. Почасти це стало наслідком того, що тут віддавна проживали представники багатьох національностей, які збагачували місто своїми традиціями та культурою.

Серед них був і французький емігрант Александр Лоншан де Бер’є, засновник аптеки «Під угорською короною», яка була побудована у 1772 році на колишній Бернардинській площі, тепер площа Соборна,1.

Свою назву аптека отримала через те, що у Бернардинському монастирі лежали мощі святого Стефанія - короля і покровителя Угорщини. У 1871 році аптеку купив Якуб Піпес-Поратинський, який походив з лікарської родини і свого часу сам працював в аптеці «Під срібним орлом».


В аптеці виготовляли галенові препарати, суміші рослинного походження, лікувальні вина, косметику «Крем східної краси», «Султанна», «Целесте», крем проти відмороження, одеколон, рисову пудру, а також ліки за рецептами відомого тоді лікаря, професора Адама Чижевича (1875-1910).

Якуб Піпес-Поратинський також займався розвитком курорту Моршин, за що мав певні преференції на моршинську мінеральну воду, гірку сіль, брикетовану торф’яну грязь. Докладно про лікувальні властивості мінеральних продуктів клієнти могли довідатися зі сторінок щомісячного вісника «Кур’єр аптекарський».

Триповерховий будинок, в якому аптека знаходиться сьогодні, збудовано у 1902 році (архітектор Кароль Боублік) у стилі необарокко з елементами рококо. Акцентуючи на існуванні аптеки на тому самому місці, на фасаді розміщено напис - «Рік заснування 1772».

Родині Поратинських аптека належала до 1941 року. Проте тут і досі збереглися стильні необарокові меблі з дерев’яною різьбою, металевими решітками та монохромними шибами з ліліями. Майстерно виконані антресолі та грати балюстради, вхід прикрашений ажурним ковпаком.


На жаль, не збережено оригінальної вітрини аптеки. На ній спеціальними кислотами були витравлені зображення корони святого Стефана - короля і покровителя Угорщини (що відповідало назві аптеки), а також вражаючої краси лілії і гірлянди. За вітриною навіть не розміщували товарів - вона була справжньою окрасою закладу.

В інтерактивній аптеці-музеї є багато автентичних речей. Це - плитка, ковані вироби, посуд. Під час реставрації аптеки піднімалися архіви для того, щоб відтворити її ідентичний вигляд. І саме під час цих пошуків в одній із німецьких книг було знайдено ікону «Христос як аптекар», створену у Німеччині у 16-17 ст.

На старовинному оригіналі, який сьогодні знаходиться у костелі св. Духа у м. Вердер, неподалік Берліна, у притаманній для епохи барокко алегоричній манері, Ісус Христос представлений як дбайливий аптекар, який, готуючи ліки від душевних та фізичних ран людини, відмірює нетрадиційні медичні, а духовні компоненти: Віру, Надію, Стійкість, Мир, Любов, Допомогу, Благодать, Терпіння. Сцена проілюстрована словами зі Святого Письма, серед яких: «Прийдіть до Мене, всі втомлені і обтяжені, і Я облегшу вас» (Євангеліє від Матвея, 11:28).


Реставратори аптеки «Під угорською короною» вирішили створити аналог цього образу. Новий образ, адаптований до стилю і техніки традиційної української ікони, був створений у 2012 році іконописною школою «Радруж» Українського католицького університету.

Ще однією особливістю аптеки є лев, як символ міста. Він, за легендою, символізує князя Лева Даниловича, сина Данила Галицького.

Князь взяв собі за дружину Констанцію, доньку угорського короля Бели IV, і звів їй храм, у якому його молода дружина могла б молитися. Цей храм зберігся дотепер, зараз це церква Івана Хрестителя. Згодом, за наказом Констанції, при храмі побудували монастир із лікарнею та першою у Львові аптекою. Констанція сама, разом із ченцями монастиря, виготовляла ліки. Часом приходив допомагати дружині і князь Лев.

Ченці, сповнені поваги до князя, який не тільки правив містом та князівством, а ще й займався аптечною справою, вирішили увіковічити його і зробити скульптуру, яка б символізувала князя-аптекаря. Так з’явився лев із аптечною ступкою. Лев символізує князя Лева, а ступка - аптекарську справу. Кажуть, що мати такого Лева-аптекаря вдома - добра прикмета: усі ваші проблеми зникнуть, наче стерті у порох.


Є в аптеці і унікальні пігулки, які неможливо більше ніде віднайти. Це пігулки від нудної роботи, для повернення коханих, від заздрості, для щастя. Також тут можна придбати мило для всіх і на будь-які потреби: мило для блондинок, для хабарників, для старшого брата. І це ще неповний перелік.

Багата аптека і на сувеніри. Це і емоційний посуд, і керамічні сувеніри, а також неповторний аптекарський атрибут - фартух.

Тобто кожен у цьому цікавому місці знайде щось для себе. І якщо ви досі думаєте, що Львів це всього на всього смачна кава і неповторний шоколад, то ви не просто помиляєтеся, ви втрачаєте можливість побачити за усім цим щось більше.

Озирніться навколо себе, і побачене вас зачарує.
Ольга Куровець














куди я хочу, Львів

Previous post Next post
Up