Традиції святкування Різдва Христового і дідух

Jan 03, 2014 09:07

Ще на початку грудня, в книжковому магазині, придивлялася до дитячих книжок про Різдво, та нічного путнього не знайшла. А тепер вже й нема часу щось купувати та по магазинах ходити. Тому вирішила звернутися до всесвітньої мережі. На жаль, небагато знайшла, та й те криво перекладене з російської. Але, я трохи відредагувала та написала про традиції нашої сім'ї. Дітки в мене ще маленькі, тому старалася упустити незрозумілі для них слова. Вийшла непогана розповідь про традиції святкування Різдва Христового. Якщо комусь згодиться, то прошу під кат. :)))




Дуже скоро одне із найбільших свят християн - Різдво Христове. Свято Різдва - найкрасивіше зимове свято.
Цього дня сталася велика подія - народження Ісуса Христа у Вифлеємі. Старозавітні пророки провістили місце і навіть орієнтовний час народження Спасителя світу - приблизно 5500-й рік від створення світу. Отже, 7 січня - це день народження Сина Божого на землі. Від цього дня починається відлік нового часу.
Згідно з переказами Євангелія, Мати Ісуса Христа Марія та її чоловік - Йосиф жили в Назареті, а до Віфлеєма прийшли, виконуючи повеління імператора Августа з'явитися всьому населенню на перепис за місцем свого походження. Оскільки на той перепис населення у Віфлеєм зібралося дуже багато людей, Марія та Йосиф не змогли знайти місця для ночівлі, тому їм довелося шукати прихистку в невеликій печері, де зазвичай, ховалися чабани зі своєю худобою. Там Марія і народила Сина Божого. Тоді янгол спустився з неба й повідомив чабанам на полі, що Бог народився. Чабани перші прийшли вклонитися Немовляті. На небі у тій порі сяяла дуже яскрава "Віфлеємська" зірка й, орієнтуючись на неї, до печери з Марією та Ісусом Христом прийшли три мудреці зі Сходу й принесли Йому подарунки: золото, ладан і миро. Золото символізувало царську владу, ладан - Божу волю, миро - долю пророка. Саме з тих давніх часів сягає традиція виготовляти віфлеємську зірку та прикрашати нею новорічну ялинку.
Пославши Свого Сина на землю, Бог Отець намагався показати людству важливість любові, добра, співчуття та взаєморозуміння між людьми.
Тож, які особливості святкування Різдва?
Різдво - одне з найголовніших свят у році. З Різдвом пов'язують багато прикмет. Наприклад: якщо іній на деревах у перші три дні Різдва - це до врожаю хліба; якщо сніги глибокі - будуть гарні трави та хліб; якщо в цей день тепло - весна буде холодною, вночі багато зірок - багато ягід буде.
Особливою традицією в надвечір'я Різдва є Свята Вечеря, до якої обов'язково входять 12 пісних страв.
Перед тим, як накрити на стіл, під скатертину кладуть сіно, що символізує народження Ісуса. По краях стола головки часнику. Це - символ захисту від нечистої сили. Посередині ставлять кутю, дідух, свячену сіль та свічку.
Першу страву, яку вживають люди за Святою вечерею, є кутя. Кутя - це окраса столу, які готують із пшениці, маку, грецьких горіхів та підсолоджують медом. Поряд з кутею на столі є пампушки - фанки. Запивають страви узваром - компотом із сушених фруктів. Також готують голубці з грибами, вареники з квашеною капустою, картоплею, грибами. Дехто у кілька вареників заліплює по копійці або дрібці чорного перцю. Хто знайде такий вареник - буде у наступному році багатим та щасливим. Також обов’язково на столі є риба, оселедець. І наостанок, солодкі пампушки з маком та горіхами.
Вечеряти родина сідає, коли на небі сходить перша зірка. Вечеря починається з молитви, а першу ложку куті смакує господар дому.
Треба пам'ятати, що на Святій Вечері треба їсти ложками, бо у домі має бути мир і злагода.
Поївши, зі столу страви не забирають. Існує думка, що після вечері, коли всі заснуть, приходять мертві душі родичів. Вони також хочуть повечеряти.
Починаючи з вечора, усюди ходять колядники з "віфлеємською зіркою". На палці закріплюється велика зірка із золоченого паперу, прикрашається ліхтариком, паперовими гірляндами, іноді іконою Різдва, Спасителя чи Божої Матері. Потім з цією зіркою співаючи різдвяні гімни колядники обходять навколишні будинки. Такі відвідування називаються колядуванням.
Колядують в Україні в різних місцях не в один і той же день. Десь колядують вже на Святий Вечір, десь - в перший день Різдва, а десь - ранком другого дня свят.
Зранку всі люди ідуть до церкви на Святкову Службу Божу. Протягом свят люди вітаються один до одного: "Христос народився - Славімо Його".
ВЕСЕЛИХ ВСІМ СВЯТ!!!

Рождество и Новый год

Previous post Next post
Up