75 РОКІВ

Jan 26, 2014 15:06

75 років тому в цей день 26 січня 1939 року пала Барселона, а разом з містом через декілька днів і решта країни. наступного дня миру не настало, проте почався терор. франко відправив ворога на смерть, у в'язниці, на вигнання, запустив потужну і ефективну машину репресій. диктатор затято знищував все, що нагадувало про республіку, громадянське ( Read more... )

фашизм, незалежність, каталонія, україна, барселона, революція, форс мажор

Leave a comment

Comments 6

thatsomeones January 26 2014, 18:21:29 UTC
Ви так пишете, наче Франко - диявол, республіканці - святі.

Reply

batacat January 26 2014, 21:36:03 UTC
я так пишу, бо франко влаштував терор, а республіканці стали його жертвами, бо франко встановив диктатуру однієї мови, щось подібне до "общепонятнава", переслідував митців, цензура при франко була безжальною, врешті франко використовував одну з найжахливіших форм страти - ґарот віль, якщо ви раптом не знаєте, то це такий пристрій, коли людину удавлювали сталевим ошийником, тим часом закручуючи штиря у шию переломлюючи шийні хребці. так, республіканці не були білими і пухнастими, але вони програли, і не вони влаштували тотальний терор.

Reply

thatsomeones January 26 2014, 21:55:30 UTC
Наскільки я знаю є таке поняття як Червоний терор в Іспанії (пошукайте в інтернеті, якщо забажаєте дізнатись), який і відбувався в той період. Я звісно не заперечую, що Франко теж практикукав такий метод боротьби з противниками і таке інше, але просто демонізувати одних та ідеалізувати інших це трохи некоректно - в історії немає чорних та білих.

Reply

batacat January 26 2014, 22:57:38 UTC
я спілкуюся день в день з людьми які пережили 40 років диктатури франко і багато з тих, хто виступав проти червоних, згодом відвернулися від франко. про червоний терор в іспанії написано багато, багато надумано за часів франко, перекручено і розповсюджено у такому вигляді. в україні наприклад маємо подібну ситуацію, коли певна частина українського суспільства, а також і світового сприймають українські визвольні рухи ХХ ст. виключно через радянсько-кдбістську ідеологічну та історичну призму. тому хлопці упівці лише зарізяки, харцизники та нацистські поплічники. далі, я пишу про барселону і про те як франко ненавидів каталонське прагнення до самовизначення, як франко забороняв каталонську мову у всіх сферах життя, переслідував каталонських політичних та культурних діячів, створював міф про жадібних, підступних нелюдів каталонців і дуже багато чого ще. якщо вам цікаво, почитайте першоджерела, почитайте спогади свідків, а не лише франкістську пропаганду. зрозуміло, що республіканці вчинили багато злочинів теж, але не забувайте яка частина ( ... )

Reply


Leave a comment

Up