ВОЛОКА, Буковина

Aug 06, 2009 12:57

Волоку не відвідують туристи. По-перше, вона лежить відносно далеко від шляхів сполучення: у п’яти з половиною кілометрах від траси Чернівці - Вижниця. А по друге, дорога сюди ну дуже складна: більше ніж на другій передачі аж ніяк не поїдеш! Але ж яка ця дорога!


Поворот на Волоку знаходиться не доїжджаючи Вашківців. Дороговказу немає. Жахлива грунтівка повільно віднімається вгору. Навколо - зелені пагорби: Буковинсько-Покутські Карпати тут лише починаються.





І ось вона, Волока!



Тут, на вершині пагорба знаходиться ще один шедевр буковинської дерев’яної архітектури - Успенська (за іншими даними - Миколаївська) церква, яка датується 1784 роком.



Церква - «хатнього» типу, але не схожа на своїх родичів у сусідній Кіцманщині. Відрізняє її від інших унікальна побудова стін, верхня частина яких нібито завалюється у середину, утворюючи по периметру падугу, що утримується врубками на кутах.



Первісно церква стояла поблизу Вашківців, а на початку ХІХ століття була перенесена до Волоки. Тоді ж церкву було перебудовано: розширено боковими зрубами та добудована частина притвору. Церква накрита високим дахом з крутими скатами та великим виносом, вкритим бляхою. Високі стіні церкви оббиті тесом.






Дзвіниця:



Церква і дзвіниця разом:



Цвинтар біля церкви:





церкви, деревянная архитектура, Волока, Буковина

Previous post Next post
Up