1. Судові справи, які змінюють Україну. Незрячий проти «Укрзалізниці»

Jun 12, 2014 16:12

Добрий день, шановні друзі!) Сьогодні тільки лінивий не критикує судову систему, вказуючи, що сьогодні судді, прокурори, слідчі погрузли  в корупції і хабарництві, а в українському суді нічого добитися не можна. Проте я, як адвокат, не поділяю такий песимізм, і діючи «методом від противного» буду намагатимусь довести Вам, що право в Україні існує, і існують суди і судді, які захищають простих громадян.  Для цього ми запроваджуємо рубрику «Судові справи, які змінюють Україну», основу для якої стала дуже цікава і корисна книжка Української Гельсінської спілки з прав людини «Судові справи, які змінюють Україну», яку я Вам раджу прочитати. Авторами цієї праці є Аркадій Бущенко, Марина Говорухіна,  Василь Романюк, Тетяна Печончик, Юлія Щербініна,  Леся Шутко і Назар Кульчицький.



Як правильно зазначив виконавчий директор Української Гельсинської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, історія знає безліч випадків, коли саме через суд людина не тільки захистила свої права, а й змінила ситуацію в цілому. Коли виграний позов ставав поштовхом для суттєвих реформ у державній системі та політиці. Справа Ернесто Міранди, який ніколи не був впливовою людиною, у Верховному Суді США змусила Сполучені Штати Америки реформувати кримінальну юстицію та витратити мільярди доларів на створення та функціонування безоплатної правової допомоги: без цього обвинувачення ризикувало програшем справи [Cудові справи, які змінюють Україну: Бущенко А. Говорухіна М. Романюк В. та інші.: Електронний документ. - с. 3].

Саме для того, щоб довести, що право - це мистецтво добра і справедливості, я буду публікувати справи з цієї збірки.

1. Незрячий проти «Укрзалізниці»: транспортного монополіста зобов’язали адаптувати сайт під потреби людей з інвалідністю

Адвокат у справі: Андрій Стегніцький
Рішення ухвалено: 2 жовтня 2013 року

Працюючи за комп’ютером, люди з вадами зору зазвичай використовують спеціальне програмне забезпечення, яке озвучує вголос інформацію на екрані. Однак ця програма на сайті «Укрзалізниці» не змогла розрізнити зайняті чи вільні місця, бо вони позначені не текстом, а кольорами. На сайті також не передбачена можливість замовити квиток за пільговою ціною для людей з інвалідністю. Тому незрячий юрист Андрій Стегніцький звернувся до «Укрзалізниці» з проханням переробити сайт так, щоб на ньому замість виділення кольором були гіперпосилання, а також додати опції для купівлі квитка за пільго-вими цінами. Але реакції не було.

У січні 2013 року він оформив позов у Галицькому райсуді Львова. У березні вже отримав перше рішення - негативне. Львівський апеляційний суд повернув справу до першої інстанції для ухвалення додаткового рішення. Однак повторний розгляд справи теж був негативним. Нарешті у жовтні суд став на бік позивача.
Рішення суду зобов’язало ДП «Укрзалізниця» та «Головний інформаційно-обчислювальний центр державної адміністрації залізничного транспорту України» усунути недоліки на сайті «Укрзалізниці»: Зокрема, забезпечити можливість придбання пільгових квитків для людей з інвалідністю через сайт http://booking.uz.gov.ua, а також оформити сайт для придбання квитків з урахуванням потреб людей із порушенням зору. «Укрзалізниця» оскаржувала це рішення у Верховному Суді, але його залишили без змін. Тому перевізник повинен його виконати, удосконаливши сайт.
Положення про інформаційну доступність, прописані Конвенцією про права інвалідів, тепер закріплені й в українському законодавстві, зокрема, в урядовій постанові № 730, згідно з якою інформація на офіційному сайті органу виконавчої влади повинна бути доступною для користувачів із порушеннями зору та слуху. Так, постановою передбачено, що аудіо- та відеоматеріали повинні супроводжуватися еквівалентним текстом. Розмір шрифту тексту, за винятком титрів, повинен змінюватися в межах до 200 відсотків без використання допоміжних технологій та втрати інформаційного наповнення або функціональності офіційного веб-сайту.

Повний текст Рішення Апеляційного суду Львівської області

Інформацію взято з Інтернет-збірки «Cудові справи, які змінюють Україну»: Бущенко А. Говорухіна М. Романюк В. та інші.- с. 25-26.

Cудові справи, які змінюють Україну

Додавайте в друзі і отримуйте відповіді на найскладніші юридичні питання!)

які змінюють Україну, Судові справи

Previous post Next post
Up