Le Beaujolais Nouveau est arrivé! (UPD)

Nov 17, 2011 13:02



Щорічно, кожного третього четверга листопада, шанувальники вин у всьому світі відкорковують пляшки з молодим вином під вигуки «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!» («Божолє нуво прибуло!»).

Вина божолє виробляють в однойменній області Бургундії з винограду сорту ґаме. При чому ця назва "божолє" стосуєцця як "серйозних" вин зі складеним смаком (так званих Cru de Beaujolais), так і простого, але страшенно смачного і фантастично популярного Beaujolais Nouveau. Хоча Beaujolais Nouveau і не таке шляхетне, як вина, що виробляюцця у Бордо і Бургундії, але його це аніскільки не принижує))

При виробництві Beaujolais Nouveau зібрані виноградні грона не пускають відразу під традиційний прес, а цілими, разом з гребенями, закладають на п'ять днів до невеликих чанів. У цей час вібуваєцця процес мацерації - бродіння всередині непошкоджених ягід через контактування соку зі шкіркою. Через п'ять днів, виноград що заграв пресують, після чого бродіння продовжуєцця. І приблизно за місяць молоде вино "божоле нуво" - Beaujolais Nouveau - готове!

Це вино виходить насиченого кольору, свіже, живе і яскраве, не надто терпке, з яскравим фруктовим ароматом і "вибуховим" смаком. У Франції його називають "веселим і зухвалим" вином. Його сухий і трохи різкуватий смак пов'язаний з особливостями виробництва: рахунок йде буквально на години. Як кажуть винороби, якщо злити Beaujolais на пару годин раніше, ніж потрібно, то воно буде занадто легким і прозорим, якщо ж, навпаки, зробити це на кілька годин пізніше, то молоде вино буде тьмяним і занадто терпким.

Beaujolais Nouveau не витримують. Саме у молодому віці Beaujolais Nouveau вирізняється багатим смаковим і ароматичним букетом. Витримка не тільки не поліпшує смак цього вина, навпаки, з часом воно стає гіршає, а тому його краще випити до Різдва і вже ніяким чином не пізніше Пасхи наступного року.


Поява свята Beaujolais Nouveau пов'язане з цілою низкою цікавих подій і фактів.

До 1846 року Beaujolais Nouveau розливалось до спеціальних пляшок ємністю у 1 літр, "Pot Lyonnais" ("По Ліонне" чи "Ліонська пляшка"), але пізніше обсяг був зменшений до 46 cl (сантилітрів). Традиційне святкування відбувалося так: пляшки по 46 cl виставлялися на стійці бару, а покупці платили за метр, вимірюючи довжину ряду вже випитих порожніх "по". У метрі поміщалось 12 пляшок, а тринадцята, зазвичай, пропонувалася безкоштовно "за рахунок закладу". Традиція була перервана лише Другою світовою війною. З того часу змінилося і ставлення і традиції святкування, але, незважаючи на це, незмінно в кінці листопада Франція, а слідом за нею й інші країни, святкують Божоле Нуво.

За сучасними традиціями, старт святкуванню дають винороби містечка Божо. З факелами з виноградної лози вони урочистою ходою виходять на міську площу, де вже встановлені бочки з молодим вином. Рівно опівночі вибиваються затички, під хмільні струмені підставляються склянки й кухлі, і Beaujolais Nouveau починає щорічні мандри по Франції і всьому світу.

Ґаме - це сорт винограду, що визріває швидко, тому у місцевості Божоле виноград збирають раніше, ніж в інших виноробних областях Франції. Саме тому з XIX століття винороби Божоле розгорнули гучну рекламну компанію з продажу "першого" (за часу продажу, ясна річ) вина Франції, що відразу ж принесло їм відчутні перевагу і вигоду.

Проте 11 березня 1951 року на державному рівні було прийнято рішення про терміни реалізації вин нового врожаю. З цього моменту на території всієї Франції молоде вино можна було продавати не раніше 15 листопада. Винороби Божоле обурилися і зажадали надати їм право поставляти на ринок свої вина незалежно від встановленої дати, як аргумент вказуючи на те, що їх вина визрівають раніше. І така можливість була їм надана.



У перші роки день появи у магазинах і барах молодого божоле був різним. Наприклад, 1952 року це відбулось 3-го листопада, а 1953-го - 1 листопада. А у 1967 році точна дата початку продажу Beaujolais Nouveau (опівночі 15 листопада) була законодавчо встановлена ​​знову. І ця дата дотримувалася аж до 1985 року, за єдиним винятком: у 1977 році, коли через кліматичні умови урожай винограду був зібраний дуже пізно, свято молодого вина припало на 25 листопада. А у 1985 році для зручності виноробів дату продажу божоле нуво було вирішено перенести на третій четвер листопада.

Подавати Beaujolais Nouveau треба охолодженим до 12-14° С. До нього підходять найрізноманітніші страви, проте французи найбільше віддають перевагу м'ясу (перш за все - свинина), легким закускам та сирам. До Beaujolais Nouveau у французьких ресторанах і кафе радять замовляти їжу сільської кухні: копчений окіст, печеню, шинку чи дичину. Beaujolais Nouveau є одним з небагатьох вин, до якого без обмежень подаються різноманітні страви з яєць, чи то яєчні усіх видів або французькі омлети. Проте кращий варіант - подати до Beaujolais Nouveau сири, які виробляються саме у Божоле. Це може бути знаменитий кабріон - козячий сир. Прекрасний варіант - сир сешон божоле. Він негострий, та має тонкий аромат. Добре поєднується з Beaujolais Nouveau п'єр доре - сухий сир циліндричної форми, виготовлений наполовину з козиного і коров'ячого молока. Можна подати до Beaujolais Nouveau також і такі сорти сиру, як сен-марселен, мімолєтт, камамбер або моцарела.





image Click to view



Це свято люблять і поважають скрізь. А як на цей рахунок у нас? Відізвіцця!..

Зі святом Beaujolais Nouveau і Будьмо! ))

А це - кіно про веселе і зухвале явище - Beaujolais Nouveau)



@adam from net

cinema, франція, вино, божолє, beaujolais nouveau, france

Previous post Next post
Up