товарно-комерційна дискримінація українських споживачів. GAP.

Mar 20, 2013 21:52

Я віддавна збентежена комерційною дискримінацією України, особливо в плані цін на одяг і взуття, їх асортименту і якості. Мене бентежить, як швидко іноземний бізнес бере за норму елементарну неповагу до споживача, від якого має прибуток.

1. Розміри і асортимент. Чомусь у мультимережевих магазинах України найгірший асортимент товару, хоча коштує він не дешевше, ніж у Парижі, Лондоні і Відні. В багатшій Європі споживачі купують в мережевих гігантах носибельний одяг без паніки і черг, це одяг з людьськими розмірами, повномірними, де 14 і 16 розмір - середина, а не верхівка. І якщо хтось купив блузку 14 чи 16 розміру, то це не значить, що вона остання і єдина, в принипі, як у нас. Якщо дешеві молодіжні бренди, то обов'язково маломірки на дистрофіків, і як хтось купить джинси останнього, найбільшого 12 розміру, то інших того ж фасону уже ніколи не буде! Все в єдиному примірнику, чи що? Те саме з турецькими мережевиками - про Levi's, в якому в Стамбулі можна купити розмір жіночих джинсів до 36-го включно з різною ростовкою і особливо - реальні знижки -70, при яких продавці не дивляться на тебе, як на жебрака - ціни там ледь-ледь нижчі або й однакові, як у нас, чого в принципі, ніколи не було в Україні я не згадую. Але в наприклад, суто ісконно-турецькому джинсовому гіганті LTB я торжествуя, купила одразу 5 (!) пар джинсів, тому що в них є по кілька на кожен розмір, і 31-й на мене сідає вільно, а є ще аж до 40-го джинсового! Те саме - куртки, блузки, спідниці, футболки - все є. Крім того, у магазинах LTB, якщо вашої ростовки немає, а є більша, при вас (!) впродовж 15 хвилин вам безкоштовоно вкоротять і гарно підрублять холошви штанів. В нас, коли заходиш в LTB висить одяг до максимально 33 розміру джинсів, тільки дві ростовки, і про таку послугу, як вкорочення ніхто не чув і чуть не хоче. Кілька розмірів понад 28, але завалено все 25-ми і 27-мими розмірами. В багатьох магазинах, коли я запитую свій 14-й, на мене дивляться як на хвору і кажуть: "такіх больших у нас нєт". Нєт? Так привезіть, єдріомать! Чи моя проблема в тім, що я не дістрофан, не каліка і не анорексічка? Я ж не слон, не єті, відколи ви підганяєте людей до тараканьєй шкали? Вийдіть на вулицю і роззуйте очі - кругом люди, а не гельмінти. Чи ви вдаєте повну втрату зору з втратою нормальної комерційної логіки? В Швеції он навіть щодо манекенів уже дійшли - роблять таких, які відповідають людським розмірам. Пруф:


Я - статево зріла, здорова і фізично розвинена жінка 38-років, з усіма нормально виступаючими частинами, а не вогнута лінза. І в 38 мені ще рано одягать шушун, хустку і жупан, я не пожираю чіпси перед телеком, розплившись до невнятної гіпербактеріальної форми жизні, я в басейні обганяю чоловіків на доріжці брасом і батерфляєм. Чи ви хочете сказати, що з розміром 14 і цицьками D, на які зимою треба одягти светр і куртку, я маю одягатись в магазині "богатир" і для мене - чохли на авта, як плащі? Горіть у своїм поліестері, ідіоти.

Кілька службових відряджень за кордоном - і я одягнена в чудово скроєні ділові костюми від ZARA, жодного з яких я не бачила в Україні ні до того, ні після того, натуральні бавовняні блузки, а не поліестеровий мішок для поетичного слему розміру XS і штани зі штрипками а-ля бомжиха, теж з тріскучого поліестерового волокна, яке уже поскочувалось, хоч його ще не купили і не одягали.

Мене втішали, що кольори і розміри українські баєри підбирають на власний смак, а він у них м'яко кажучи, специфічний. Я надалі навіть не коментувала. Питання до ейчарів - доколє ви будете працювать на погіршення репутації свого роботодавця? Чи є якась особлива схема, що він в тому зацікавлений?

2. Але зараз особливий випадок, І він стосується не дебільного рішення рагулів локального масштабу.
У магазині GAP я найчастіше купую білизну. Хто пробував, той знає, про що я. На мій погляд, це найвдаліший крій, який добре лягає по людській фігурі, не на тітьку тараканью з відром жуткого поролону в стразах, не деформує, не впивається, не коле в тіло і не завдає клопоту. І ось мені повідомили, що віднині магазини GAP в Україні не продаватимуть більше білизни.
Мотивація - невідома, це рішення "згори", українсього менеджменту не питали. Принаймні думки директорів магазинів. Ходить чутка, що це вмотивовано тим, що цей відділ не окуповує витрат, бо всі тягнуть тільки по розпродажних цінах, що є відвертою брехнею - я сама купую, якщо мені сподобається, не надто зважаючи, а заробітки у мене зараз бажають кращого. З іншого боку, а хто в Америці і наприклад такій Еуропі, як Словенія, Болгарія, Сербія, Румунія - купує не на розпродажу? Та це інтернаціональний жіночий спорт - хапати на розпродажах. Інакше воно втридорога того явно не варте.

Тобто, тепер на відміну від решти світу українському споживачеві в GAP лишають поліестерові кофти, джинси-дудки і акрілові шкарпетки і шалики грубої в'язки. Щиро дякуємо. Стосовно одягу - тут та ж ситуація. Я купила джинси навесні 2012, а восени захотіла такі самі, але на розмір менше. Їх купили, і в жодному з трьох магазинів другої пари розміру 30 не знайшлося. Аж досьогодні! Одна пара на всю Україну.

Що коїться? Я зараз пишу нєгодоватєльний пост на сайт GAP в Америці. З кількох причин. З одного боку, мені стал чюжд споживацький шал, з іншого - я не хочу, щоби мене дискримінували разом з країною, колективно і сообща, строєм, як в сталінський час, щоб я не мала де якісних, вибачте, трусів купити, а проста румунська дівчина чи словенська при тому мала таку можливість. Я не хочу, аби тут іноземний бізнес починав поводитись як сільторг, пхаючи неліквіди, за утилізацію яких треба платити дорожче де-інде. Я не хочу, аби мене дискримінувала контора, яка продає по всьому світу лахи, пошиті в Камбоджі чи Шрі-Ланці, достатньо з мене українських політиків. Я прошу френдес, кому ця тема небайдужа, зробити те саме - напишіть коротко і по суті відгук. Якщо вас дискримінують, а ви не робите спроб опиратись, значить ви того, даруйте, варті.
Заздалегідь вдячна за підтримку. В кого бракує англійської, ось текст для копі-пасти:
Dear sirs, I am disapзointed by your decision to cut off sale of lingerie in stores in Ukraine. Why me and other Ukrainian customers constrained in normal assortiment? I protest against unsensible to my mind, decision of closing lingerie department in GAP Ukraine. Please take my opinion to consideration and return back full range sales assortment including lingerie which I love to buy and to wear. Thank you. Regards, ........(ім'я). Писать сюди: custserv@gap.com
Всі, хто підтримають - поблагословлєни.

долбойоби, споживацькі експертизи, нєгодованіє, будьте проклєти

Previous post Next post
Up