Новий, свіжий погляд на Нідерланди

Sep 09, 2013 18:51

Після того, як трохи пожити в Штатах і Європа якось інакше сприймається. Отож поділюсь з вами тим, що цього разу впало в очі, а також деякими порадами для подорожування.

Отож, якщо ви прилітаєте в Амстердам, себто в Schiphol, будьте готові до того, що вам потрібно буде мати з собою євроценти, щоб добратися далі. Навіть до того самого центру Амстердаму, тому що квитки в автоматах дозволяються розрахуватись тільки копійками або карткою. Є ще варіант розраховуватись OV-chipkart,але про неї згодом, бо не у всіх випадках її зручно виготовляти.

Якщо ви, як я цього разу, вирішили, що поміняєте гроші з доларів на євро в Голандії або маєте з собою лише паперові євро - ви помилились. За будь-яку операцію обміну іноземної валюти на євро з вас візьмуть додаткових 3,5 євро комісію. Тому, якщо все ж вирішили міняти гроші в Голандії - міняйте всі відразу і дешевше вийде. Якщо ж ви маєте паперові євро, то за те, щоб їх розміняти на копійки й оплатити квиток на потяг чи автобус - з вас так само візьмуть комісію 0,50 євроцентів. Те саме стосується розрахунку за киток на потяг карткою Visa чи Mastercard - 0,50 євроцентів.

Тепер про OV-chipkart. Це така собі єдина система оплати проїзду в транспорті, коли вам прсивоюється пластикова картка ( мешканцям голандії - іменна, але ви можете зробити собі безіменну картку, котрою одночасно зможе еористуватись лише 1 особа. За неї вам потрібно буде заплатити 7 євро). На цю картку ви кладете певну суму коштів ( самі вирішуєте скільки, але рекомендую не менше 20 євро). Потім, ви можете використовувати цю картку для оплати проїзду в потягах, трамваях, метро та абтобусах на території всії Нідерландів. Для цього, при вході в транспортний засіб вам потрібно буде зісканувати свою картку, тобто зробити "check-in", а при виході "check-uit". Перед виходом на екранчику апарату для сканування, вам покаже суму, яку зняло за проїзд в залежності від проїханих кілометрів і суму, що залишилась на рахунку. Якщо на вашій картці на рахунку залишилось менше ніж 10 євро,ви не зможете скористатись нею для проїзду в потязі. Така картка вигідна, якщо ви плануєте бути в Голандії як мінімум декілька днів і багато пересуватись. До прикладу: звичайна вартість проїзду від дому моєї мами до центральної станції в місті Утрехт ( час подорожі 25 хв) - 2,60 євро, з карткою - 1, 82 євро. Це за умови, якщо ви не забудете зробити "check uit', бо якщо забудете, то з вашого рахунку за якийсь час автоматично зніметься 10 євро.
Потрібно зрозуміти, що навіть якщо вам потрібно проїхати 1 зупинку автобусом і у вас немає такої картки - ви всерівно повинні оплатити 2,60 євро.

Але є винятки:

В четвер після 6 вечора, а також в суботу та неділю ви можете купити у водія квиток в два боки за ціною 2,10 євро. Четвер - то koopavond і водночас студентський вечір, коли всі бари і магазини переповнені студентами. А вихідні, то вихідні :)

Знижка 40% на ціну квитка в потязі - якщо ви маєте знайомих, що мають абонемент для проїзду або готові ризикнути і знайти будь-кого, хто вже в потязі погодиться підтвердити, що він має абонемент і ви подородуєте з ним, при оплаті квитків ви можете вибрати discount ticket. В такому випадку ціна на квиток для вас буде на 40% дешевшою.

Магазини - після Штатів це реально якась катастрофа, тому що магазини в Нідерландах ( окрім Амстердаму), працюють до 5-6 вечора, а в неділю багато магазинів взагалі не працює. Винятком є четвер, коли магазини працюють до 9 вечора. Це той koopavond, про який я писала раніше. Четвергами народ відривається як може і купує :)

Туалети - будьте готові до того, що вони платні і їх мало. Часто навіть в кафе чи ресторанах за туалет потрібно додатково платити. А в магазинах про туалет взагалі забудьте ( ну, хіба крім Ikea). Найчастіше у них є свій приватний туалет для персоналу, але вас туди не впустять. в Америці ж туалети скрізь, де тільки можна придумати. І скрізь безкоштовні.
Рекомендації: Магазин HEMA і V&D завжди мають всередині туалет, який майже завжди коштує 30 євроцентів. Тому шукайте їх.

Ще щодо туалетів - якщо їдете на авто через Німеччину - майже на увазі, що в них тепер на всіх заправках ввели якусь ідіотську систему оплати туалету ( 70 центрів!!!!), з яких ви потім отримуєте ваучер на 50 центів при покупці товару, що в магазині, але! Не завжди ж коли ви хочете в туалет, ви обов'язково щось купуєте, чи не так? Тому мене особисто шалено нервували отих 70 центів. За всю дорогу ми назбирали десь 6 таких ваучерів в на останній заправці відірвались накупивши на ті ваучери воду й шоколадки.

Їжа.... що тут скажеш: їжа дуже смачна (особливо оселедець), котрий для мене просто "must", щоразу як приїжджаю. Окрім того з голандських смаколиків варто спробувати: Erwtensoep - горохова зупа в бляшанці, stropwafels i stropkoeken - вафлі та печиво, перемазані карамеллю, vla - готовий рідкий пудинг в картонному пакеті, crockett і frikadel - такий собі місцевий фестфуд, що можна купити в спеціальних цілодобових автоматах.

Поки все, що спадає на думку.... Додаткові питання вітаються :)

нідерланди, tips, подорожі. netherlands, поради

Previous post Next post
Up