Тимошенко є вигіднім конкурентом для Януковича.

Oct 21, 2011 15:17



http://news.dt.ua/POLITICS/riven_povnoyi_pidtrimki_yanukovicha_vpav_do_10-89808.html

Дуже цікаві результати опитування популярності політиків, в яких враховуються антирейтинги. Такі результати дозволяють прогнозувати результати другого туру гіпотетичних президентських виборів, що є досить важливо, бо слабкий конкурент у другому турі - це запорука перемоги на виборах. На жаль, опитування не зовсім точно оцінює готовність виборця голосувати за кандидата у першому і другому турі або не голосувати ні в якому разі, але наближені висновки можна зробити.




Насамперед відкидаємо те, що не представляє інтересу. Як відповіді “не знаю такого” і “важко відповісти”, так і відповідь “підтримую окремі дії” не містить у собі значної інформативності, бо не вказується процент дій, які респондент підтримує, а цей процент може мати значення від 1 до 99.
   Процент відповідей “повністю підтримую” можна наближено вважати процентом голосів у першому турі виборів. Процент відповідей “не підтримую” можна наближено вважати процентом виборців, які не проголосують за кандидата як і в першому, так і в другому турі виборів.
   Обчислення додаткових голосів у другому турі. Визначаємо процент виборців, налаштованих до кандидата нейтрально: “Нейтральні” = 100 - “Рейтинг +” - “Рейтинг -”. Отримуємо число, що відображає процент виборців, які умовно вагаються, не знають кого обрати з двох. Ці виборці, звісно, будуть спілкуватись із налаштованими до кандидата позитивно, так і з налаштованими до даного кандидата негативно, і цілком доречно припустити, що відношення агітаторів до антиагітаторів відобразиться майже тотожно на результатах визначення позиції серед тих, хто ще вагався.
   Коефіцієнт додаткових голосів обчислюємо за формулою: “Коефіцієнт ++” = “Рейтинг +” / (“Рейтинг +” + “Рейтинг -”).
   Якщо помножити “Коефіцієнт ++” на процент “Нейтральні”, то отримуємо додатковий процент голосів у другому турі. Додавши основний і додатковий рейтинги, отримуємо наближений загальний рейтинг кандидатів при виборах у два тури.
---------
   Політичні висновки. Як бачимо, Яценюк вже є для Януковича більш серйозним конкурентом, ніж Тимошенко. А якщо врахувати, що Янукович може знайти шляхи для зняття з Тимошенко образа “мучениці” через амністію чи скасування політичної статті, то можна спрогнозувати внаслідок цього додаткове падіння рейтингу Тимошенко і посилення рейтингу Януковича. А це призведе до того, що і Кличко стане для Януковича більш серйозним конкурентом.
   Отже, як і слід було очікувати, Тимошенко втрачає лідерство у опозиції. І всім тим, хто дуже агітує проти Януковича і за Тимошенко, варто задуматись, чи добре вивчили вони мат-частину.

P. S. Приємним здивуванням став рейтинг Гриценка. Хоча він ще залишається "першим непрохідним".

політика, математика, вибори

Previous post Next post
Up