Джон Лорд, їжачки та Орієнтувальник - на перилах ужгородської "набки"

Nov 28, 2014 00:59

27 листопада перила ужгородської "набки" поповнились черговою наноскульптурою - нею очікувано для авторів та неочікувано для непідготовлених став Джон Лорд, учасник  «Deep Purple».  Яке відношення має містер Джон до Ужгороду? Пряме - вважають втілювачі проекту, адже встановили його неподалік скверу, де здавна тусувались ужгородські неформали.

"Скульптурку Лорду відкривали під знамениту пісню «Smoke on the water», яку виконав оркестр.

image Click to view



Ініціатор проекту Павло Чучка розповів, що ідея встановити фігурку Джону Лорду виникла понад два роки назад, тоді металеві монети, як матеріал для пам’ятника, почали збирати у бляшанку з-під пива. Згодом банки для монет вже стояли у багатьох міських кафе. «Ми назбирали 16 кілограм монет - 584 гривні, правда майже півкіло були ще радянські монети, були і єгипетські фунти, було багато чеських монет», - зазначив він. Втім, як розповів автор пам’ятничка Михайло Колодко, аби скульптурка вийшла якісною, від переплавляння монет відмовились. «Мій друг меломан одним реченням мені підказав, як має виглядати Джон Лорд і я це постарався зобразити. Він патлатий, волосся є важливим елементом цієї епохи, окуляри-каплі, жилетка, штани-кльош, туфлі з каблуками і сигарета в руці», - розповів Михайло Колодка" - розповідає про захід Закарпаття-онлайн






В минулому році, а саме 24 травня, в рамках святкування Днів чеської культури в Ужгороді, на протилежній стороні набережної було урочисто презентоване  сімейств їжачків. Адже Їжачок - символ міста-побратима Ужгорода - Їглави, а також символ пива "Єжик", який варять в Їглаві.







27 вересня 2013 року неподалік від іжачків було встановлено ще одну наноскульптуру, в інший техніці та іншого автора - Василя Бедрика. Вона присв'ячена 50-річчю перших всесоюзних змагань, які пройшли на Закарпатті. Невдовзі фігурка була викрадена вандалами. Але на початку 2014 року її відновили.





Про інші скульптури на ужгородській набережній читайте тут: Нано-скульптуріада в місті над Ужем

художники, музика, Ужгород, гумор

Previous post Next post
Up