Нано-скульптуріада в місті над Ужем

Dec 20, 2012 21:03

Все почалось 17 грудня 2010 року, коли на перилах набережної над Ужем з"явився Миколайчик  - бронзова фігурка св. Миколая, яка була визнана найменшою скульптурою України висотою  16 см. Попервах поруч із нею стояв будиночок-Резиденція, але її невдовзі довелося прибрати - перехожі сприймали її за оригінальної форми смітник, і з чистим сумлінням кидали сміття у віконця.




Робота молодого скульптора Михайла Колодка сподобалась і ужгородцям, і приїжджим (на відміну від попередньої,  що викликала масу дискусій та хвилю ванадлізму,  серії " кислотних ведмедів"*, яких довелося прибрати з міських вулиць). 
Відтак на перилах набережної за два роки з"явились ще кілька персонажів:

Свободка - офіційна назва  “Маяк Ungvar”, присвячена закарпатському флоту і встановлена влітку 2011 на честь регати по Ужу на саморобних плавзасобах. Пародія на відому статую Свободи одночасно є найменшим маяком (17 см), адже її смолоскип обладананий мініатюрною лампочкою.




Свободку, як і брюсельського Хлопчика, що пісяє, час від часу одягають в різні костюми з відповідних приводів - чи то в угорський національний одяг, чи у вбрання нареченої, тепер от приготували до зимових свят.



Наступними на перилах посіли Ференц Ліст (який, за твердженням місцевих краєзнавців, бував в тутешніх краях, потоваришувавши із угорським музикантом Нандором Плотені):







та бравий солдат Швейк, який в своїх "анабазісах" ледь не потрапив до Унгвару, якщо вірити Гашекові.




В планах Колодка ще чимало фігур, які легко знайдуть собі місце на довгих перилах набережної. А от чия то ідея - зв"язати перила вузлом, я не в курсі...



Окрім перил, свої нано-скульптури художник створює і в інших місцях. 
Так, неподалік від головної площі Ужгорода Корзо, в скверику поруч із ректоратом УжНУ нещодавно з"явилася іграшкова машинка, за кермом якої - закарпатський художник Гаврило Глюк:










Ця робота викликала чимало спорів, зведених до аргументу - не лічить славетного художника робити таким маленьким. В цьому є рація. Певно, на повноцінний пам"ятник до сторіччя Глюка грошей не вистачило - тож вшанували хоч так...

Але не слід думати, що Михайло Колодко не вміє робити повноцінних скульптур. Ось його остання робота, пам"ятник художникові Ігнатію Рожковичу, угорцю  ужгородского походження:






На "картині" - зображення Унгвара в минулому, коли пішохідни міст був траснпортним, з величезними індустріального вигляду фермами.

Або  - пам"ятник Ліхтарнику. Його прототип - реальний  ужгородець-єврей, дуже ерудований та в минулому відомий на все місто:




Або - Винороб, встановлений у Виноградові (хоча замислювався для  Берегова, та меру цього міста виявився непотрібним):




Ну, а спірні "мєдвєди", типу цього



(нині ліквідований, після серії вандальських атак)

чи цього (на території кафе)


можна вважати "першими млинцями" на шляху  становлення скульптора...

Скульптура, художники, Ужгород, сучасники

Previous post Next post
Up