Мала синагога у Берегові відкрита не лише для іудеїв

Dec 28, 2018 00:25

Колись в Берегові було шість синагог, включно з Великою, яку в 1960-х спотворили при перебудові в нинішній Будинок культури (детальніше див. у матеріалах  Перші Фрідманівські читання: новий ракурс старого міста та    Чи повернуть оригінальне обличчя 100-річній синагозі у Берегові? ). Ритуальна лазня (міква), що поруч, зберегла свій зовнішній вигляд, нині в ній розмістився «Приватбанк», а в радянській час доволі довго функціонувала звичайна міська громадська лазня.



Велика Синагога на картині в синагозі малій

Нині ж вже багато років єдиним діючим іудейським храмом є так звана Мала синагога, розташована на вулиці Ілони Зріні. Збудована вона в 1920-х роках.



Сюди приходять віруючі євреї (іудеї), котрих в Берегові залишилося не більше п’яти десятків. Будівля малої синагоги тривалий час знаходилася у поганому стані. У 2012-2013 роках за сприяння Генерального консульства Угорщини та МЗС Угорщини храму було надано три мільйони форинтів для його ремонту та створення музею. До розвитку храму постійно долучаються благодійники, імена найщедріших з них потрапляють на спеціальний стенд.



Відтак, в 2014 році було завершено реконструкцію берегівської синагоги - замінено дах, вікна, реставровано меблі та внутрішнє вбрання. Старий глухий паркан було замінено на новий та прозорий, на задньому дворі поза храмом встановили оновлену меморіальну дошку в пам'ять жертв Голокосту, з іменами загиблих та написом «Ми ніколи не забудемо» івритом, угорською, українською та англійською мовами.













Сакральна споруда щосуботи відкрита для вірян, а в інший час - для бажаючих познайомитись з іудейською культурою та традицією. Для цього треба зателефонувати за номерами, які виставлені на табло (на жаль, чомусь в запрошенні не вжили української мови, та треба сподіватися, що цей недолік буде виправлено), і до гостей прийде смотритель синагоги або його дружина.



Тарифів чи квитків тут нема, після екскурсії відвідувачі залишать скільки вважають за потрібне, у спеціальну скриню.

В храмі можна подивитися сам молитовну кімнату та Великий молитовний зал, а на другому поверсі - невеличкий музей з експонатами з життя євреїв комітату Берег.







Берегсас, Берегово, євреї, синагога

Previous post Next post
Up