Фотозвіт з Маршу захисників Києва

Apr 04, 2011 01:36

Originally posted by bilozerska at Фотозвіт з Маршу захисників Києва

На моїй пам’яті це перша подібна акція. Бо зазвичай люди збираються і проводять невеличкі пікети, а то й більш активні дії маленькими групами, кожна проти "своєї" незаконної забудови.
Сьогодні ж зібралися всі - ініціативні групи мешканців з різних куточків Києва, що роками добиваються припинення незаконного будівництва, активісти громадських організацій (але без символіки), велосипедисти з плакатиками "мінус одне авто", що вимагають створення нарешті велосипедних доріжок.

Народ зібрався, відповідно, дуже різний. Бачила "матьорих" націоналістів і молодь з дредами і растаманською символікою. Дехто - у клоунських масках, дехто - з марлевими пов’язками на обличчі. Зворушила старенька бабця з двома ціпками біля "контрсистемного" плакату "Вийди на вулицю, поверни собі місто!". Деякі люди були з дітьми і навіть з немовлятами.

Ще - кидалося у вічі, що більшість присутність не були призвичаєні до участі у масових акціях. Принаймні, ще на початку, у Золотоворітському сквері, один з ведучих пояснював, як реагувати на можливі провокації, і якими вони бувають: "Наприклад, до вас можуть підійти і почати казати: "Що ви тут ходите, все одно це нічого не дасть!". Або: "Скільки вам заплатили?". Або: "Що ти тут ходиш, як дурочка, йшла би вчитись, чи там, дітей народжувати".

Починали доволі млявенько, майже без кричалок, але поки дійшли до великої незаконної забудови біля метро "Театральна", яка, за словами учасників акції, "пережила трьох президентів і трьох мерів", все встало на свої місця. Люди пропонували позитивні кричалки, типу "Захисти природу!", "Вулиці міста - велосипедистам!" тощо, і їх підхоплювали, але якимсь незрозумілим чином все одно все закінчувалося "Зека на нари!" і "Банду геть!".

Час від часу колона зупинялася, усі бажаючі виступали з промовами. Найбільші овації зірвала середнього віку жіночка, яка виступила з маленькою пропозицією: задля економії державних коштів зобов’язатися самим розібрати незаконну забудову :) А ще одна учасниця запропонувала, щоб платили за все ті, хто будував.

Дві найдовші зупинки були біля забудови на метро "Театральна" і напроти КМДА. Далі колона пішла на Європейську площу, до незаконної забудови біля готелю "Дніпро", а далі біля Українського дому мав розпочатися ще один мітинг і концерт, але мені вже час було бігти...

Вимоги Маршу захисників Києва і багато фото )

Previous post Next post
Up