Перілла

Jun 23, 2011 16:41

Ще одна не впольована, на жаль, рослинка - перілла (судза).
В Україну вона потрапила з Японії та Китаю через Росію, через панські садки в 19 ст., і гарно освоїлася, навіть здичавіла.
Її часом називають васильками чи диким базиліком, але вони далекі родичі.

На батьківщині її квасять - як ми капусту. В Європі вживають сирою - як базилік.

Перілла, як салатна культура, цінна великим вмістом бетакаротину.

В природі є 6 видів, а вкультурі вирощують 3:
базилікова;
нанкинська;
багаторічна.

Є сорти декоративного, олійного та салатного спрямування.

Недоліки - насіння довго сходить, краще вирощувати через розсаду. Зацвітає пізно, коли світловий день стає 10-9 годин. Тому насіння не визріває. А взимку вона вимерзає....

хотіння, городець прянощів

Previous post Next post
Up