Чарівний рапунцель, який я так мріяла покуштувати, ще називається польовий салат, рошпонка, валер’яниця або валер’янелла.
І я його посіяла. Правда зарано - зазвичай його сіють від середини липня до середини серпня. Потребує сонця і поливу. Більш рясну зелень дає на сонці. Для пом’якшення смаку - накривають агрополотном. Якщо за зиму грядка не вимерзе - в кінці березня дасть першу зелень.
(На півдні України та в Криму можна до кінця першої декади вересня.) Можна вирощувати і в теплиці. Однорічні рослини мають ніжніше листя, ніж дворічні.
Але слід пам’ятати:
1) валер’янеллу ніколи не удобрюють! ця рослина від природи накопичує нітрати;
2) поливають (з тієї самої причини);
3) при вирощуванні в теплиці чи пізньому посіві - зменшення світлового дня так само збільшує концентрацію нітратів.
Польовий салат використовують лише в сирих стравах, він не надається до теплової обробки.
В їжу вживають лише листя - без стебла і до початку цвітіння рослини.
Є різні сорти, відрізняються кольором листя (зелене, жовтувате, червонясте) і часом посіву, а є дикий інваріант, видова форма.
Зловживання польовим салатом призводить до сонливості - звідси й назва "валер’яниця":) Зате помірне вживання чинить м’яку седитативну дію.
http://lib.rin.ru/doc/i/29748p.htmlhttp://vsaduidoma.ru/2010/12/01/polevoj-salat-rapuncel-valerianella-vyrashhivanie-uxod-poleznye-svojstva-recepty/