Палата номер...

Jan 18, 2014 12:10

     Хочеться про багато чого, тому виходить "сумбур вместо музыки".
     Зовсім недавно переглянув ще раз фільм М.Формена "Пролетая над гнездом кукушки"...
     Розум возмущьоннний зав`яз у аналогіях між реаліями і кінематографом. І розродився доречно словом на захист Голлівуду, з якого наші "кирманічі" й "очільнікі" знають, мабуть, лише  "Тупий і ще тупіший".
     Наші реалії повністю уміщуються у фабулу фільму. Не другого названого, а першого. (Подумавши: і другого також).
    Скажу, що важко жити нормальній людині у дурдомі. Спочатку ти сповнений самовпевненості і пихи: я ж нормальний, а вони схиблені. Але згодом із жахом починаєш розуміти, що ти стаєш таким самим, і що середовище ліпить тебе, а не ти середовище. Найстрашніше те, що ти не просто потрапив у цей дурдом - ти в ньому народився і це твій рідний дім.
     І в цьому домі ти в палаті для важкохворих, з яких зняли гамівні сорочки. Розум відмовляється сприймати серйозно усіх її  пацієнтів персонажів, що буцімто зійшли з картин Босха. Але ти з жахом розумієш, що в руках цих персонажів бейсбольні бити, кийки, ножі, кастети і що діють вони за правилами внутрішнього розпорядку дурдому, підписаного головним лікарем, або взагалі без правил...


      Поради давати, звичайно, легко. Хоча в світлі новоспечених "законів" і небезпечно. Радити комусь щось пізно. Хвороба наша психічна перейшла в іншу, більш важку фазу.  Скажу одне: я передбачав подібний сценарій (ну, зовсім як Сара на другий день після того, яксталося :)). Відтоді, як чиясь "розумна" голова народила гасло "політика без політиків", і піпл схавав. Потім чиясь "розумна" голова подумала, що головлікаря можна переконати великим зібранням народу або перестояти його. Потім політики кудись там ходили і їздили, когось там умовляли за круглими й шестикутними столами. Але поки Майдан стояв, монстр відлежувався і під`їдався. Поки на Майдані танцювали, вони планували і діяли тихцем.
     Головне ось в чому: вожді "самоорганізованого" Майдану думали, що наперсточників можна переграти чесно за правилами.. Але сідати грати з шулерами небезпечно і безнадійно. Тому будь-яка гра з ними за правилами приводить до того, що ти лишаєшся без штанів. Невже цього мама не говорили?
     Ну й що з того, що нелегітимно, незаконно, гидко й обурливо? Васька слушает да ест.
     Ото ж бо й воно...
      На фоні усього цього новини про те, що словечко "фашисти" ліплять направо й наліво до усіх незгодних з "розумом і честю нашої епохи", що побиті демонстранти побили самі себе по шість разів підряд, що хтось із парламенту Криму вважає за доцільне заборонити в`їзд у Крим мешканців Західної України й інші подібні не виглядають дико.  Вже звикли і стаємо в чергу за черговою дозою таблєточєк від Першого "національного" чи "Інтера"..
      Але не все безнадійно у країні, яка змогла за півтора місяці зробити поворот на 180 градусів з руху в одному напряму на рух у протилежний. Тому трохи позитиву. Пацани вміють заткнути рота і переламати ноги. Але пацанів на більше не вистачає. Який би не був президент Росії, але він - державник. І це якимось чином виправдовує його дії. А які "державники" з наших? Їх у школі не вчили додавати й множити. Лише віднімати й ділити. А коли віднімати в лохів буде нічого, відповідно й ділити? Тоді пацани поділяться знову на реальних пацанів і лохів, потім знову і знову, доки не винищать одне одного.
     Шкода лише, що не усі доживуть до цього часу.

наш дурдом "Веселка"

Previous post Next post
Up