Допоможіть побороти суржик і русифікацію моєї рідної української мови

Jul 11, 2020 22:41

Приєднуйтесь до акції: "Допоможіть побороти суржик і русифікацію моєї рідної української мови". Бачите щось подібне в моїх коментарях і матеріалах - негайно виправляйте мене! Дякую наперед.

Онлайн-словники для перевірки: http://rozum.org.ua
Словник-антисуржик та багато іншого: http://slovopedia.org.uaПлатформа для пошуку, обговорення та вибору ( Read more... )

Моє

Leave a comment

stranger9 July 11 2015, 21:04:40 UTC
Ні, суржик спочатку з'явився ще за часів Катерини другої, після того, як Петро перший захопив Україну. Суржиків було декілька. Був і російсько-український, був і українсько-російський.
- А ти що по здєшнєму і говорить не вмієш?
- Та ні, вмію, та не хочу.
Так писав Шевченко про українських панів, які поперлися до петербургу за всякими пільгами та блискучими цяцьками на кольорових стрічках.
Якщо Україні пощастить вистояти та стати дійсно незалежною, суржик згине, але не раптом. Тільки не треба дозволяти посадовцям займатися реформою мови. Пам'ятаю, коли головою був пасічник, викидували "русизми", які були і яких не було. Головний реформатор, професор з Канади запропнував викинути з мови українське слово "мотор" та замінити його на "рушій". Бідолага, який ніколи не жив на Україні*) не знав, що Сталін колись реформував російську мову та викидав з неї чужі слова. От так замість "мотора" з'явився "двигатель". Українські товариші негайно зробили собі "двигун". але обидва народи зберегли "мотор", який був навіть тоді, коли моторів ще не було, а моторні парубки були. Я тоді запропонував переписати пісеньку:
По дорозі жук, жук. майже божевільний.
- Подивися дівчинонько який я рушійний.
А народ мову вичисить сам. У мене був такий випадок. В Феодосії хлопці палили цигарки під гаслом "Куріння викликає захворювання на рак". Я кажу їм, що не треба палити і показую гасло. Вони довго вивчають його, а потім кажуть: "Дядьку, а ми не куріняємо. Ми навіть не знаємо як це робити. Ми палимо". А хлопці щойно закінчили школу, де вчились на російській мові.
*) Я казав і буду казати НА Україні. Я як загарбники на Вкраїну прйдуть, то нехай потраплять В Україну. Там, під землею будуть спокійно лежати до останнього Божого суду.

Reply

vnukbanderivca July 11 2015, 21:15:38 UTC
Та з тією клятою імперією тепер і не розберешся: де була русифікація, де взаємопроникнення, де запозичення, а де суржик виліз. Головне - щоби у людей було розуміння цих процесів і бажання самовдосконалюватися. Префікс "само" - ключовий.

Reply

ext_3050172 July 18 2015, 17:19:05 UTC
Оскільки руською є саме наша мова, то в даному випадку вживати поняття русифікація недоречно. Краще писати москвизація (від Московія, москаль, московит) або кацапізація.

Reply

vnukbanderivca July 18 2015, 17:24:29 UTC
Ваше доповнення доречне, та як я писав вище - це все слова. Головне - розуміння і вектор руху. А про зіпсований бренд рус(с)ького - взагалі мовчу.

Reply

stranger9 September 22 2019, 12:09:04 UTC
Чому тут йдеться лише про російсько-український суржик?А як же польсько-український?!

Reply


Leave a comment

Up