козацька доба. Огризочок.

Nov 09, 2010 23:02

От беру і шаленію. Скільки відкритої інформації стосовно історичного одягу і такий мізерний гвалт про наше вбрання. Мене тріпошить після вчорашнього перегляду "Вогнем і мечем". Знову руки потягнулися до золотого шитва, хочу перебирати свої відрізи шовків та оксамитів, щоби створити правильний одяг. Перебирала картини Мамаїв, зробила певний перелік речей. І знову наштовхнулая на відсутність хоч якихось даних. Існує в природі лише одна книжка Віри Зайченко "Одяг козацької старшини 17-18 стор" і кілька затасканих фотографій. Є малесенький шматочок про Берестечко с фотографіями (якщо шукати добре). Підсумую, розкладу полицями й викладу.
Але мене шматує від усвідомлення, що такий величезний пласт історії, культурного надбання взагалі не висвітлений. Козаки усвідомлюються більшості такими собі а-ля баян, у вишиванці, шароварах, куртасику та при шабельці. На конику. Але це не відповідає повній дійсності. Козацтво було пишним, освідченим, і крихітні свідчення тому підтвердження. Все, буду писати, виписуватися, строчити хоч трошки про козацтво. Ну як так можна??? У Вені зберігаються повні комплекти одягу правителів 12 стор, велючаючи шоси (прообраз панчох), а в нас і хоругви цільної немає, блін. Безбатченки. Мабуть, припало пилюкою в схронах музейних. Раритетники фігові, зате експозиції просто рясніють матеріалом за 19 стор. Де ніякої тобі сакральщини - одне копіювання сумного поцяцькованого малюнку.По всій Україні вишиванка - це сорочка не раніше 19 стор. Таке надбання історії, що хух.
На минулому фестивалі в Луганську представники Донського Казачєства відверто реготали з наших строїв.... Треба рити давні моделі. І відтворювати. Хоч крихтами.

суспільно-громадське, жарт минулого, свідоме, козаччина, історія, люди-чєловєкі

Previous post Next post
Up