ювелірна сила

Oct 08, 2010 03:37

Дотик до прекрасного в людини майже той же, що й тисячі років тому. Свідомість замутніла більше, щоправда. Тому інколи варто вчитися в прадавніх. Прочищати мозок. Дивитися на звичні речі очима тисячоліть))). Швидше спадає плівка-шори кремезного урбаністичного сьогодення і ти стаєш під кришталеві бризки й свіжий прохолодний вітер. Хороше!

Як вони бачили Природу і на скільки глибоко були зціплені з нею. Якою формою передачі інформації користувалися. Що побуджувало їх створювати ті ж маленькі ювелірні шедеври, та що вони в собі носять по сей день. Відчуття прадавні. Тому маленька підбірка мистецтва. Давнього мистецтва.  З приміткою "магічне")))).




Дякуючи добрим людям з чистим серцем, закоханим в рідну археологію до нестями, та їх гострим сокирам-киркам-щіточкам з сайту Домонгол. Ця фігурка є одиничним екземпляром, носили її прадавні скіфи в першому-другому сторіччі нашої ери. Виконана вона з бронзи, позаду має вушко, носилася або як одиничний шийний амулет, або як привіска. Зображає чоловіка в магічному екстазі, що знаходиться в колі- шість акцентів (аналогія з Громовиком) плюс дві ноги. Можливе спілкування зі стихією. Вода, Дощ, грози(?).



Амулетниця. Дуже рідкісний екземпляр, ціленька, бронзова й майже неушкоджена.Подібну знайти майже неможливо, тому на поміч - фотобаза Домонголу.  Враховуючи, що їй дві тисячі років, має шикарний вигляд. Теж належить скіфам українського степу.  Складається з двох створок, одна на одну накладені. В середину вміщувалися або вуглинка, каміння цеглинка, або ароматичні кульки, або .... будь що, що треба було носити біля свого тіла і що мало магічну силу, проте привісити його без цього металевого саркофагу не було можливості.




Пряжечка з поясного набору. Дракони-Щуки-Змії з двох боків стискують кулю(молот??) Тримають щось в пащах, одним словом. Знайдена на Рівненщині, трошки молодша буде попередніх знахідок. Належить до ранньої Залізної доби, 3-4 стор. черняхівська культура. Черняха, як її ще кличуть. Щука й Дракон чи Змій подібні одне до одного за властивостями та якостями, в"ючкі, гнучкі, жителі темної глибини. Тому їх значення, символізм зображеннь ототожнюють. Властивості - мудрість, верткість, зберігання та накопичення багатств. 


Сарматська брошка.  
Хутір Зубковський, 1-2 сторіччя до нової ери. Ніби просто ювелірна прикраса, але на справді сповнена величезним змістом. Веселі завитки та межування зелених та червоних камінчиків на справді методійно повторюють танок пробудження та вмирання природи, річну циклічність, парування, продовження родів. Саме родів, тобто - невмируща віть, і це триває Завжди. Бо по колу. Кожен з камінчиків вказує на календарні свята.



Привіт від вікінгів, скарби БІрки. Цей нарід ніколи не шкодував статків, і мав їх багато. Будь-які поховання норманів зазвичай багаті та мають свої оберегові та силові особливості. Ось цей натільний амулет з золота. Лиття.  Соняшне колесо в середені, яке обрамляють сплетіння зміїв, ціле кубло вужів. Багатство, перемога,мудрість, вміння керувати хитро та справедливо.



 Знову Бірка, поселення норманів. Трискеля у вузлах. Стілістика попереднього й цього - Борре. Змії - символ ХАосу що йде до Порядку. Динаміка з усіх боків й мир посередені. Можливо жіноча прикраса, бо є анології з жіночим початком.


А це вже Європа))).Доба  Середньовіччя. Не дивлячись на брутальнні церковні заборони та ризик, створювалися подібні шедеври. Нині зберігається в Кьольні, виробництво - 13 сторіччя. Перстень золотий, проба висока, каміння -  гранат. Управління чотирма сторонами))), Так-так, управління.Адже середні віки-специфічна епоха.  Хоча форма хреста й стилістика повторює готськість).
 Моду, що започаткували готи. Знайдено кладом серед багацько цікавих речей. Але ця чоловіча "каблучка всевладдя" досить цікавий експонат. Хоча б своєю силою.


Геральдічні прикраси, в які вкладали й силу і прадавні знання, християнські традиції і підкреслені елементи надбань с походів на Схід. Теж орієнтовка на чотири боки, гербова печатка має чотири списи, вироблена з високоякісної сталі та інкрустована золотом. Можливий варіант  - печатка виготовлена з того ж сплаву, що й меч хазяїна, так робили. Лицар, що володів печаткою та мечем, підсилював зв"язок між ними. Меч ставав продовженням руки, зростався з нею, адже рука ставала ближчою до меча завдяки такому кільчику.  Шестикінечник, Зірка воїна-переможника, Громовиця, Хрест шестикінцевий з золота вказує на пана, що носив цю прикрасу, як на завзятого воїна. 15сторіччя, Германія.



Британський музей,1325-1400. Класичний Уроборус, Змій, що хапає себе за хвоста. Протистояння Темної та Світлої суті. Фібула, використовувалася для підтримки плащів в давнину, але в цей час вже більше мала церемоніальний, статусний характер.




Румунія. Золоті жіночі прикраси та чоловіча печатка з латиною та хрестоподібним символом.



Одна з найдивовижніших каблучок. 
Колекція Альберта та Вікторії, італія, вироблено у 15 стор Срібло, кабалістика. Найголовніше - різний онікс, який вправлений к перстень. Каміння давнішого походження,  1-2 стор до нашої ери. І так буває. Слугувала ймовірно для дезорієнтування, залякування та призвання смерті ворогам, адже зображено скорпіона. Ось така от тьма.



А тепер трохи позитиву. Традиційна європейська каблучка середньовічна для заручин. Бусина на золоті. Венеційський скарб. Вдягнувши її, дівчина вважалася зарученою, зазвичай її дарували закоханим у 15-16 стор.




Знову середньовічна геральдика. Дві руки стискають серце, міцно тримаючи. Срібло. Германія. Скріплення союзів, правил товариства, честі, спільності, непорушність законів.




Що віддаєш, до тебе в троєкратті повертається. Товариство, заручення підтримки. Англія, 14-15 с тор. Камбрія. Золото, фібула.




Класична монархічна прикраса. Польща, 14 сторіччя. Орел у двох колесах, спиці інкрустовані дорогоцінними, найдорогоціннішими каміннями того часу. Стасність, мощність, належала Людвіку Угорському, можливо була передана донці його королеві Польській Ядвізі, жінці Володислава Ягайло. Або просто була зроблена для Ягайла))).  Одним словом, брошечка ця підкреслювала та фокусувала силу, багатство, владу, красу. Ну і звеличувала., звісно.




На перший погляд - просто каблучка. Трохи гламурна)). З музею Вікторії та Альберта. Але воно дуже незвичне. Золото, високої проби.Геральдічне, чоловіче. Всередині - магічний напис латиною. Зміст - перемагати ворогів з любов"ю заради правди. Інкрустація - вовче ікло. Дуже зачепило. 

символи, відчуте, сила

Previous post Next post
Up