....

May 09, 2010 03:15

Емоції вирують через край. Дивлюся на небо і закликаю громовицю - най заллє за комір сьогодні усім,  хто покрокує на це "бєсогонство". Рівень патріотичного виховання - в примусовий, отарний спосіб. Опитую молодь. Більшість не розуміє примусу, не вважає святом, не бажає приймати участь.  Але старанно затягує на грудях георгіївські стрічки. Проте боїться, адже Луганщина - останній совковий оплот. Тугий і міцний, що кільцем оточив з усіх боків.  Школярі обурені, але йдуть. Вчителі обурені, проте ведуть. Студенство хоче кілька "вільних" днів, тому теж піде. М-да, адже масовість заходу треба якось утворювати, директива з області ))). Кілька дітей війни і один з карного відділу НКД промовисто розкажуть, як "положилі жисть". 
 В районі бігморди з Леніним, у нас їх кілька. Ближче до Луганську повстановлювали обабіч доріг Йосю та Де Голля, під останнім фото антигітлеровських лідерів, Черчіль з Рузвельдом, красномовний підпис - «Смогли они, сможем мы. Победа будет за нами!».
Маршрутки білими соньками марширують повз хаузний краєвид. Спонсор спаплюженого степового краєвиду - нардеп від КПУ, голова облобкому КПУ дядя Спиридон Килинкаров. Йому треба дякувати й за частину хрестів "Жертвам от рук бандітов УПА". 
Жоден не стрепенеться, не змінить георгіївку на мак. Не подивиться в минуле відкритими очима.
 Під час окупації діти війни їли німецький шоколад і мали змогу вчитися в українських школах. Їх було п"ятнадцять, навчальних українських закладів. Нині жодної. Була активна Просвіта. Нині це пенсійні рухівці з комуністичним минулим, що навіть не здатні організувати Шевченкові дні. Міста здавали "фашистам" без пострілу, перед сим усуваючи сумнівних елементів. Потім ці данні з фото-архівами увійшли, як злочини "гітлеровців".
 Щоби не з"їхати від безсилля, просто сприймаєш і жиєш щодня.  Інколи штурхає боротися. Інколи боротьба може проявитися лише в розмові рідною на вулиці. Це вже виклик системі.
Подивлюся, як чоловік завтра поведе своїх школярів. Чорний день для унсовця.  
Нас так мало.

жарт минулого, відчуте, слово

Previous post Next post
Up