Як Ющенко може перемогти Тимошенко у другому турі

Jan 22, 2010 17:20

Як я і прогнозував 13 грудня, Віктор Ющенко присвоїв Степану Бандері звання Героя України. Зроблено це було з одною метою: вплив на політичну ситуації у тактичний та стратегічний спосіб. Про перше я вже писав, а про друге йтиметься трохи нижче.
Мета тактична - загнати Тимошенко у глухий кут, у якому вона, до речі, і так перебуває через невинні телефонні розмови. В ідеалі, це було потрібно зробити за день, а краще - у день дебатів між Тимошенко та Януковичем. Тоді ВФ міг би в чергове озвучити свої програмні постулати та говорити щось про «останні конвульсії помаранчевої влади». А Тимошенко була б змушена шукати серединну відповідь, щоб не злякати ані Захід, ані Схід, що все одно б призвело до електоральних…ну, може не втрат, але не прирощення  (на яке ЮВТ небезпідставно сподівалася після прямих дебатів) це точно.
Як і прогнозувалося, Янукович вже зробив заяву про недопустимість підходу, про президента частини України і таке інше. Скоро пообіцяє скасувати у перший день президентства (можливо якраз на дебатах). А Ганна Герман вже заявила про те, що це є послідовним та некон’юнктурним рішенням. Вона. як людина, що постійно пише стаття під псевдонімом «Віктор Янукович» чудово розуміє можливі зиски.

Тепер про те, що минулого разу я пропустив. Пропустив через те, що наївно думав, що Ющенко як і обіцяв піде з політики. Отже, якщо президентом стає Янукович, що більш ніж ймовірно, він скасує указ. Можливо навіть створить якусь «полукомиссию или четверть комитет» (визначення Васілія Аксьонова) на чолі з черговим чи оригінальним Табачником, яка буде об’єктивно та незаангажовано вивчати життєвий шлях Степана Бандери. Результати, як ви розумієте передбачити нескладно. А тепер «внимание вопрос» що в цей час робитиме третій Президент? Він не буде сходити з блакитних екранів (якщо вони вже тоді не перетворяться на біло-блакитні екрани), розповідаючи хто такий Бандери і чому він гідний звання Героя України. Таким чином Віктор Андрійович відтягуватиме на себе все більшу та більшу частину національно-патріотичного електорату, велика частина якого із задоволенням проголосують за Блок Віктора Ющенко (саме в такому форматі Ющенко піде на парламентські вибори), хоча не голосували за нього на президентських виборах-2010.

Таким чином, діючий Президент вбиває одразу двох зайців: зменшує шанси Тимошенко до мінімуму, збільшує свої шанси на парламентських виборах до максимуму. А також  збільшує свої шанси (якщо не до перемоги, то у відсотковому відношенні - точно) на наступних президентських виборах, оскільки президент Янукович є значно перспективніший у цьому плані, ніж президент Тимошенко.
__________________________________________________________________________

А 26 січня, тобто через півтора місяці після вашого непокірного слуги про можливий задум Ющенка здогадався депутат від БЮТ Володимир Яворівський:

«Чому це сталося перед другим туром виборів президента, саме тоді, коли Ющенко вибув із боротьби, програвши вибори? Очевидно, що указ про присвоєння звання Героя України Степану Бандері - не з любові до провідника ОУН, а з ненависті до Юлії Тимошенко». […] «Звання Героя України у нас спотворене і знецінене, від нього відмовилася геніальна українська поетеса Ліна Костенко. Але його має газовий барон - "регіонал" Юрій Бойко. Ющенко використав ім'я українського патріота для приведення до влади антиукраїнської команди Віктора Януковича»
__________________________________________________________________________

3 лютого про те ж саме написав і російський аналітик Андрій Окара.
«Поэтому с точки зрения нынешней логики политической и информационной борьбы этот фильм - как бы продолжение акции Ющенко по Бандере против Тимошенко.
То есть если бы Ющенко хотел бы просто присвоить Бандере звание Героя Украины (не оцениваю этот шаг вообще никак!), он бы сделал это на 100 лет - 1 января 2009 года. Но он, видимо, хотел поставить в сложное положение Тимошенко. Видимо, на ее месте при ответе на этот неудобный на выборах вопрос надо было бы так и говорить - мол, Ющенко специально это сделал, чтобы меня в очередной раз унизить».
__________________________________________________________________________

13 лютого, чималу роль указу у перемозі Януковича зазначив і Тарас Кузьо, пославшись також на Мирослава Поповича:

«між першим та другим туром Ющенко підписав два укази про присвоєння звання Героя України лідеру Організації українських націоналістів Степану Бандері та про визнання учасників різних українських національно-визвольних рухів ХХ століття. Ці укази […] додатково допомогли мобілізувати проянуковичевих виборців на сході та півдні України. Професор Мирослав Попович назвав ці укази «дезорієнтацією» для південно-східних українських виборців, і що вони мобілізували їх проти «помаранчевого» кандидата - Тимошенко ("Український тиждень", 29 січня)».
__________________________________________________________________________

Щоправда, через відмову від дебатів, Янукович не зможе використати аргумент на повну силу, але ж Віктор Андрійович не міг передбачити, що ВФ, який свого часу дуже непогано дебатував з самим Ющенком піде на такий крок. Зрештою, хай з трохи меншим ефектом, але задум працює під час ефірів з Тимошенко, на яких журналісти питають про її ставлення до Бандери, Української повстанської армії тощо. Незважаючи на явне небажання відповідати, Юлія Володимирівна все ж змушена це робити, втрачаючи потенційних виборців на Сході. А поставив це питання на повістку дня саме Віктор Андрійович. Зараз розмова могла йти довколо  інших речей, але знову не судилося.

політичні технології, прогнозування, 2010, Тимошенко, self-made, в яблучко!, Ющенко, аналітика, Степан Бандера, Янукович

Previous post Next post
Up