Про виконавців та ініціаторів

Oct 07, 2009 10:37



з висоти свого ума підборів на чоботах я вирішила поумнічать

хочу поділитись з вами своїми дорогоцінними спостереженнями

коротше, можете не читати, то все одно про роботу навіяно робочими моментами

люди бувають двох типів... ну насправді їх ще мона ділити на психопатів і невротиків, то зараз модно, на 12 знаків зодіаку, на 16 типів отих, з іменами письменників, на купу всяких...
але я зараз не про те.

так от, люди бувають двох типів - я їх називаю розпіздяї і зануди виконавці і ініціатори, абсолютно не прив’язуючись до первісних значень цих слів, а просто окреслюючи певний типаж.

Виконавці - читають інструкції. Від і до. І мало того, вони їх виконують.
Ініціатори завжди знають, де лежить інструкція, але тикаються-микаються, поки самі не засвоять те, шо там написано, методом тику, тобто емпіричним шляхом.

Виконавці читають глосарії і знають, що таке академічне видання.
Ініціатори глосаріями незадоволені майже завжди (а задоволені тоді, коли їх не читають), а їхній улюблений аргумент - it's natural for Ukrainian to... і далі йде те, що їм потрібно.

Виконавці сприймають поняття однорідності у перекладі, як щось органічне і невід’ємне від процесу життя загалом.
В ініціаторів іноді один і той самий термін може мінятись в одному документі на три сторінки тричі!

Виконавці рідко вибудовують аналогії, коли чогось нема в стайл гайді, глосарії чи вказівках, вони відчувають себе безпорадними і безсилими.
Ініціатори живуть аналогіями, образами, логічними ланцюжками, які все-таки логічні, просто в них випадає кілька ланок по дорозі до результату.

Виконавцям легше розбити голову об стіну, ніж поставити запитання (менеджеру, замовнику, скласти квері)
В ініціаторів завжди є купа запитань, і купа варіантів відповідей на них. І вони ніколи не стидаються озвучувати запитання і відповіді в режимі онлайн, голосно, доводячи мене до сказу навколишніх.

Виконавці читають журнали, книги, газети з початку і до кінця. Файли у проекті виконують один за одним. Дуже часто - файли йдуть в алфавітному порядку.
Ініціатори читають купу вього одночасно, у них завжди висить до десятка довідкових сайтів, якими вони не користуються, а перекладають вони кавалками різні файли, у вічному намаганні збагнути всю картину через мозаїчні шматки сегментів.

У виконавців стабільна якість. Зате страждає швидкість і продуктивність.
Ініціатори умудряються у слові для міняти букву д на б і не помічати цього на всіх етапах перевірок. Деколи аж до самого друку.

Нє, я знаю, що чистих видів не буває.
І я знаю, шо не з моїм щастям мені мали б дістатись гібриди 50 на 50.
Але я так хочу, щоб мої ініціатори хоч трошки стали виконавцям, а виконавці - проявили хоч якусь ініціативу!

робота, охвіс, маячня

Previous post Next post
Up