Золотий Потік

Sep 11, 2018 19:51

Містечко з оригінальною назвою (а також замком, палацом… це ж Тернопілля!) заховалось у тихій провінції десь ближче до Дністра, на південь від міста Бучач. У своєму роді це тупиковий напрям, хоча дорога далі є, аж на той бік річки, але навряд вона має надто хороший стан. Навколо нема великих міст, та і просто хоч яких міст негусто, зате є пагорби і ліси, і замки, і водоспади, і каньйони Дністра та Стрипи.

Добиратись сюди досить довго, головним чином тому що у Бучачі в автобус набивається нереальна сила людей, які із базару роз’їжджаються по своїм селам або в сам Золотий Потік.



Усі пам’ятки містечка розташовані компактно у центрі. Далі від усіх, на виїзді на південь - палац, споруджений у 1840 р. для дідича Ольшевського. Ним володіли кілька родів, чи не найдовше - Гнєвоши, з 1875 до 1939 року, тому у джерелах він зазвичай фігурує як «палац Гнєвоша».


Зараз це центр дитячої творчості. Виглядає він традиційно по-українськи, що якби не колонада, то вже й не видно що палац. Ніби катастрофічно облізлий, а може, це все ж ремонт… Словом, зацікавити може лише ентузіастів.


Старовинна господарська споруда по сусідству.


Краєвид убік церкви:


Стежить за чужаком:)


А ось і замок. Видно його одразу ж від дороги.


Чесно кажучи, очікував тут побачити традиційні руїни із фрагментами стін та веж. Натомість це виявився майже цілий замок, ще й досить великий та атмосферний.


Масивна надбрамна вежа, ворота закриті.


З одного боку, завдяки віддаленості Золотого Потоку від популярних маршрутів тут тихо, немає людей та сміття. Але ж як шкода, що така цінна й велика пам’ятка просто стоїть закрита й поступово розвалюється, нікому не потрібна…


Залишки ліпної розкоші:


Твердиня із червоного пісковику, тому схожа на аналоги у сусідніх Бучачі та Підзамочку. Збудована на початку 17 ст., але вже з 1875 року почала занепадати. Чого тут тільки не було: суд, бібліотека, ресторан, катівня НКВС, майстерні…


Дах під червоною черепицею місцями обвалився.


Із чотирьох кутових веж уціліли три.






Найгірше збережена південно-західна стіна:


Звідси видно замковий палац Потоцьких. От він - уже точно руїна, ні стелі, ні перекриттів:


Теоретично з цієї сторони якось можна залізти у двір, але мені здалось зависоко, та і тримається там все на чесному слові.


Панорама на прощання, традиційно з надією на краще…



Пам’ятка «національного значення»:


Костьол у Золотому Потоці з’явився ще у 1634 році стараннями тих же Потоцьких. Безверхий і вкрай аскетичний:




Церква Святої Трійці (1897), яку було видно ще від замку:


Хатка-мазанка:


Є у містечку і ботанічна пам’ятка, старий дуб:


Через дорогу примостилось лісництво:


Транспорт до місцевої автостанції добирається відверто нечасто, тому із Золотого Потоку я вийшов пішки. Майже одразу за ним починається село Соколів, де не збирався зупинятись, але ж як не зробити хоч пару кадрів. Типове таке галицьке сільце, рельєфне, зелене і з куполами одразу кількох церков.






Дорога до Бучача іде прямо на північ, але мені направо - туди, де автобуси не ходять узагалі. Якийсь час Соколів ще радує мій боковий зір своєю панорамою, але скоро зовсім зникає за горизонтом.


палаци, Тернопільська область, замки

Previous post Next post
Up