Рейтинг обласних центрів України

Jun 10, 2017 01:17

Originally posted by tourist_ua at Рейтинг обласних центрів України

Критеріїв, за якими можна скласти рейтинг, дуже багато, але мене більш за все цікавлять наші міста з туристичної точки зору, тому і рейтинг буде туристичний. Порядок обласних центрів в рейтингу - то лише моя думка, тож якщо є якісь інші думки - коментуйте.

1. Львів
Як на мене - найкраще туристичне місто України. Величезний історичний центр міста занесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Здається, найбільша кількість різноманітних кав’ярень та ресторанів на душу населення, та дуже зручне транспортне сполучення. Все це та багато іншого ставить його на перше місце.



2. Київ
З ним дуже важко конкурувати, бо великі розміри самого міста та статус столиці надають серйозну перевагу над іншими містами. В місті багато парків та архітектурних шедеврів. До того ж в столиці проводиться багато різних заходів, як-то Євробачення, чемпіонати з різних видів спорту, фестивалі та інше.


3. Одеса
Морська столиця нашої країни. Влітку їй дуже важко знайти альтернативу. Море, порт, Дерібасівська, Потьомкінські сходи, Франзузський бульвар. Продовжувати можна дуже довго. Мабуть то як раз той випадок коли краще один раз побачити.


4. Чернівці
Якби не Львів, Чернівці були б найкращим містом західної України. Дуже гарний пішохідний центр міста. Архітектура просто вражає. Чого тільки вартий один чернівецький університет. Але й окрім нього багато чого можна подивитися: гарні церкви, Чернівецький скансен, красиві парки.


5. Харків
Найбільша площа Європи, будівля держпрому, парк Горького з оглядовим колесом та канатною дорогою. До того ж в Харкові можна знайти величезну кількість різноманітних пам’ятників та скульптур, деякі часто розташовані у зовсім незвичних місцях.


6. Ужгород
Дуже європейське місто із затишними набережними та маленьким красивим центром. Ужгородський замок та скансен роблять місто ще цікавішим. Найбільша фішка - це маленькі скульптури, яких вже в місті безліч.


7. Вінниця
Не так давно важко було назвати Вінницю туристичною, але зараз багато мешканців з сусідніх областей приїжджають в місто на вихідні. Найцікавіше, звичайно, - це фонтан Рошен. Окремого шарму додають вінницькі трамваї.


8. Донецьк
Став набагато цікавішим за часів підготовки до Євро 2012. Парк Щербакова, музей кованих скульптур, Донбас-арена, планетарій. Гроші таки зробили місто більш цікавим.


9. Тернопіль
Місцеві в першу чергу пишаються Тернопільським ставом, хоча центр міста теж дуже гарний. Більш-менш регулярно проводяться різні фестивалі. Окрім цього в міста є бонус у вигляді дуже гарних та цікавих місць в області поблизу міста.


10. Запоріжжя
Запоріжжя, можливо, займало би в цьому рейтингу останні місця, якби не дві речі: Дніпрогес та Хортиця. Дуже цікаві подорожі річкою через шлюзи. А Хортиця виконує роль історичного центру міста.


11. Івано-Франківськ
Найвідоміша будівля міста, звичайно, ратуша. Пішохідний центр теж досить цікавий. Плюс гарний парк, церкви, костели та ковані скульптури.


12. Полтава
Одне з найскладніших для мене міст. Дуже було важко поставити на якесь місце в рейтингу, бо не все так однозначно. Не мало цікавого: поле Полтавської битви, оригінальний краєзнавчий музей, Полтавська ротонда, гарна пішохідна вулиця з ресторанчиками, оглядовий майданчик, музей Котляревського. Але враження лишає розмиті. Наприклад, незрозуміло, що роблять розвалини на центральній площі.


13. Чернігів
Старовинне історичне місто, багато старих храмів, унікальні Антонієві печери. Обов’язково треба відвідати дитинець з його гарматами. А от в центрі багато типової радянської забудови. В принципі за день-два все цікаве можна встигнути подивитися.


14. Черкаси
Історичну архітектуру можна, мабуть, порахувати на пальцях, хоча кілька будинків доволі гарні. Найцікавіше в місті, мабуть, - це Черкаський зоопарк. Багато гарних парків плюс непогані краєвиди на Дніпро. Інколи місто влаштовує фестивалі, наприклад, полуничний. Кожен рік з’їжджаються байкери на фестиваль «Тарасова гора».


15. Суми
Для мене стали відкриттям. Про це місто нічого не чутно, його не рекламують, проте в Сумах гарний історичний центр, цікаві пішохідні вулиці, багато відреставрованих будинків. Проте в місті немає чогось особливого, заради чого сюди поїде середньостатистичний турист: ані крутого фонтану, ані дендропарку, ані ще чогось.


16. Луцьк
В першу чергу - замок Любарта. Центр теж можна подивитися, але там вже не так цікаво. Гарна будівля місцевого залізничного вокзалу.


17. Миколаїв
Розташування в міста дуже гарно, а от з туристичної точки зору все набагато гірше. Маленька пішохідна вулиця не може похизуватися гарною архітектурою. Але в місті є один з найбільших в Україні зоопарків.


18. Дніпро
Місто велике, і, скоріше за все, в ньому багато, чого є, але в плані туризму якось не розвивається. Гарна набережна та монастирський острів, найкоротше метро. Але дуже поганий центр, здається, що його зовсім немає. Втім навіть його гарно прикрашають на свята. Непогані парки.


19. Кропивницький
Як на мене, то малоцікавий для туриста. Але місто має свої фішки. В першу чергу його варто відвідати заради тюльпанів в місцевому дендропарку. Плюс гарний центр міста від театру до центральної площі.


20. Луганськ
Малоцікавий, але по населенню місто займає далеко не останнє місце в країні, тож там теж є що подивитися. По-перше, авіамузей та Гостра могила, по-друге, невеличкий історичний центр. З парками та пішохідними вулицями вже не так гарно, як в інших містах.


21. Рівне
Рівне виявилося зовсім не туристичним містом. Історичний центр можна сказати відсутній. Єдине, що хоч трохи його рятує - це зоопарк. Зоопарк дуже гарний. Ще є кілька звичайних парків, але по-більшості в занедбаному стані.


22. Хмельницький
Більшість «туристів», здається, в місто приїжджає на ринок. Є кілька парків, алея з кованими лавочками, оригінальний пам’ятник воїнам-афганцям та безліч м’яко-кажучи оригінальних дитячих металевих скульптур.


23. Сімферополь
На відміну від багатьох інших кримських міст в плані туризму похизуватися майже нема чим. По факту, зажди відігравав роль транзитного місця, куди приїжджали всі туристи, а вже звідти роз’їжджалися у більш цікаві місця.


24. Житомир
Все дуже складно. Історичних будівель небагато. Є пішохідна вулиця, та й та якась недороблена. Головна цікавинка міста, мабуть, музей космонавтики, бо Житомир - це батьківщина Корольова.


25. Херсон
Місто майже на морі, але нічого цікавого, як на мій смак, немає. Радянська забудова, кілька скверів, парків, пам’ятників, але в загалом цікавого мало.


Можна ще почитати:
- Що варто побачити в Черкасах
- Що варто побачити в Луганську
- Прогулянка Львовом
- Прогулянка Полтавою

Оригінал цієї публікації знаходиться на dreamwidth

Луганськ, Тернопіль, Вінниця, Херсон, Полтава, Донецьк, Дніпропетровськ, Київ, Чернівці, Чернігів, Ужгород, Суми, Запоріжжя, Кіровоград, Луцьк, Рівне, Івано-Франківськ, Миколаїв, Житомир, Черкаси, Одеса, Хмельницький, Харків, Львів, Симферополь

Previous post Next post
Up