Балаклава: 25-ти хвилинний марафон

Apr 28, 2017 15:15

 Що ви робите,коли вас очікує перспектива залишатись на ніч у місці,в якому ну зовсім не хочеться залишатись?Правильно,намагаєтеся якнайшвидше звідти вибратись,а якщо пригадати, що практика проведення ночі там вже є,-тим більше хочеться ЯКНАЙШВИДШЕ звідти поїхати! А якщо було заплановано оглянути ще один вельми цікавий пункт?Тоді ми чимдуш мчимося туди(це нам так хотілося б),оглядаємо все що встигаємо за відведену долю часу і -гайда назад.
Не так сталось як гадалось,- ми біля Севастополя,"города русской славы",де б ночувати зовсім не хотілося( була вже така нагода у 2011-му),і навіть не тому що місто не сподобалось..,поблизу-Балаклава,куди ми й "намилилися" після Інкермана.. Приїхали: цікава набережна,залишки величезної фортеці,шикарна бухта,музей підводних човнів і... близько 25 хв. часу щоб це оглянути((..


"Україна.Пам*ятка містобудування і архітектури". Вересень 2015р.


Вискочили з маршрутки так, ніби дві хвилини робили якусь погоду.Клацаю навколо: раз-два-три-...дев*ять і.. все,-у фотику розрядився акумулятор. От  #*я !Шалено тисну кнопку увімкнення- "чудо" стається буквально на три-чотири секунди-рівно на стільки,скільки потрібно,щоб "мильничка" встигала витягнути "дуло" і..знову його сховати. "От тобі раз"-подумав я. "От тобі два-єхидно хихикнуло в підсвідомості,-раз було тоді,коли зрозуміли,що маєте лише 25 хвилин вільного часу".
 Вдалося зробити ще 8 фоток- без будь-якого підлаштування і вибору місця та позиції,-клацав "аби як" як тільки бачив,що після "енного" натискання загорався екранчик.
Прибутковий будинок Ліолі (кін. 1890-х рр. )


Прибутковий будинок Христопуло А. (1890-і рр.)


За поширеною версією Балклавська бухта вказана у Одіссеї Гомера.
За свідченнями археологів біля 7 ст. до н.е. в Балаклаві існувало поселення таврів.У 3 ст. н.е. поблизу Балаклави існувало римське військове поселення.
У 14 cт. Балаклава стає одним з центрів генуезьких володінь в Криму. У 1354р. татари примусили їх на три роки відступити звідси. У 1380р. генуезці уклали мирний договір з золотоординським ханом Тохтамишем, згідно з яким генуезцям дарувалось південне узбережжя Криму. Відтоді з’являється назва Чембало, яку дали Балаклаві генуезці. Це було укріплене поселення, яке повинно було забезпечити перевагу генуезького торгового мореплавства.
Готель «Гранд-отель»(1887-1900рр.), в якому зупинялися російські письменники Бунін І. О. та Купрін О. І.

Будинок колишнього готелю «Росія»(1890-і рр.)


До 1957 р. Балаклава була окремим містом, але тепер офіційно входить до складу Балаклавського району Севастополя. За часів СРСР це було закрите місто, база підводних човнів.
Розташоване на узбережжі Балаклавської бухти Чорного моря. Її унікальність полягає у тому, що завдяки вигнутій формі входу з відкритого моря в ній практично не буває штормів. Глибина бухти невелика, до 8 м., тому підводні човни під час холодної війни заходили в бухту тільки вночі, щоб не розсекречувати їхню схованку.
У радянські роки колишнє рибальське поселення використовували для базування військово-морського флоту. Починаючи з 1990-х років, військові кораблі поступово вивели, місто перетворили на туристичний центр. Нині в бухті Балаклави створена база для приватних яхт.
Новобуд на Набережній Назукіна

Панорама


Після угоди 1380р. у фортеці Чембало почалось активне будівництво. Були побудовані так звані Верхнє (консульський замок, Ратуша й церква) та Нижнє місто (фортеця Святого Георгія, оточена потужною стіною). У 1475 р. Чембало захопили турки. У фортеці, що дістала назву Балик-юве («Риб'яче гніздо»), розташувалася турецька залога, а пізніше тут відбували покарання спротивілі султану кримські хани.
 Влітку 1625р. сумісні війська запорізьких та донських козаків захопили Балаклаву та Кафу, але пізніше вони зазнали поразки
У XVIII ст. фортеця занепала. До наших днів збереглися залишки оборонних і підпірних стін та чотирьох башт, а також руїни храму.
Яхти


Набережна Назукіна


З 1771р. Крим фактично перейшов під контроль російських військ.
Під час Кримської війни британці побудували біля Балаклави залізницю завдовжки 23 км. Після виводу британських військ її розібрали та продали Османській імперії.
У ході Кримської війни Балаклаву захопили британські війська та створили тут свою базу. 25 жовтня 1854 р. поблизу Балаклави в долині с. Кадикой відбулася відома битва - атака британської кавалерії на позиції російської артилерії. Із 673 британців, що взяли участь в атаці, 272 загинули. Битва увійшла в історію під назвою Балаклавська.
2 листопада (14) 1854 р. жахливий буревій менш, ніж за годину, знищив понад 30 британських кораблів, які стояли на рейді Балаклави, серед них - фрегат «Принц». Згодом народилася легенда про незліченні скарби, нібито поховані в його трюмах.
Садиба Мерецької (поч. 20 ст.)

Водолікарня Гіналі К. С.( 1904р.)


Водолікарня потребує "лікування"


Швидкого розвитку Балаклава отримала після Кримської війни, коли вона стала відома як курорт. В 1880-90-і роки побудована набережна.
Певний час в Балаклаві жили поетеса Л. Українка та письменник О. Купрін.
Фортечні вежі

Фото


На поч. 20 ст. в Балаклаві почали будувати два військових форти - південний (висота 386 м) та північний (висота 212м). Проте до Першої світової добудувати його не встигли. Після революції в 1925р. форт почали добудовувати, але згодом стало зрозуміло, що конструкція фортів застаріла та не витримає сучасних знарядь. Тож вони залишились недобудованими.
Трохи про фортецю Чембало: по периметру оборонної споруди були розміщені 16 кам`яних веж. На верху гори знаходиться найвища споруда цитаделі, яка називається донжон. Спорудження захищали 8 додаткових веж, розташованих по колу. Фортеця Чембало мала всередині консульський замок, митницю і церкву.
Залишки замку Св.Георгія

Донжон, за задумом архітекторів, став би останнім притулком, якби були захоплені або зруйновані мури. Він був триярусний, з плоским дахом. Цокольний поверх був складний у вигляді обрізаного конуса, всередині якого містилася ємність з водою.На другому поверсі цитаделі розташовувалися житлові кімнати. На третьому поверсі знаходилася дозорна. Під донжоном розташовувалися численні підвали, які призначалися для зберігання продуктів і боєприпасів.
Бухта


Сонце ховається...


Зараз фортеця Чембало знаходиться в руїнах, залишилися чотири вежі, частина підпірних і захисних стін, а також руїни церкви. У 2008 р., через сильний дощ,впала північно-східна стіна цитаделі.
Якщо піднятися на вершину гори Кастрон, де знаходиться донжон фортеці, то відкриється дивовижна панорама на місто Балаклаву, який затишно влаштувався в бухті, на навколишній вражаючий рельєф місцевості.
Поруч з руїнами проходить туристичний шлях, що веде на знамениті балаклавські пляжі, що отримали назву "Золотий" і "Срібний".

Крим, фортеці, Балаклава

Previous post Next post
Up