Маршрути Черкащини

Apr 29, 2016 09:30



Друзі, до великодніх та травневих свят вирішили випустити маршрути по одній з найцікавіших областей України - Черкащині.

Земля Богдана і Тараса, як кажуть нам з придорожніх бігбордів, а також Нечуя-Левицькго та декабристів, колиска східно-слов'янської цивілізації - долина річки Рось, козацькі столиці, містичний Холодний Яр, гайдамаччина та коліївщина, Корсунь-Шевченківська битва, каньйони річок, дендрологічні парки, старовинні маєтки, дерев'яні церкви, мальовничий Дніпро, перлина українських пам'яток - Софіївка та затишний обласний центр - все це Черкаська область, одна з центральних областей України, яка може посперичатися по кількості пам'яток з західними областями.

На жаль, дороги у Черкаській області дуже погані. Враховуйте це під час планування маршруту. Стан доріг можна моніторити на сайті http://autostrada.info/ua. В області непогане автобусне сполучення, а також через більшість великих міст проходять залізничні маршрути.

Щодо бюджетних зупинок на ночівлю, то, на жаль, з перевірених варіантів - тільки Черкаси зі подобовою орендою апартаментів, та Умань (але там через єврейський новий рік і невибагливість туристів стан квартир дещо специфічний). Серед небюджетних - готелі Черкас, Умані, Чигирина та безліч придорожніх готелів та непридорожніх баз відпочинку чекають на вас. З їжею у туристичних містах все просто - багато кафе і ресторанів національної кухні, тільки рейтинги на форсквері подивіться.

З готових маршрутів радимо непоганий дводенний маршрут по шевченківським та козацьким містам з зупинкою у Черкасах.

Нижче пропонуємо вам декілька умовних маршрутів по Черкащині





Маршрут Умань - Канів
Скоріш за все, триденний маршрут: один день і ніч виділити на Умань з Софієвкою, та зупинитися у Корсунь-Шевченківському або Каневі на другу ніч.

1. Умань - дуже цікаве місто само по собі, також українська перлина - дендропарк Софіївка, який прекрасний і взимку, і влітку, а особливо восени. З Софієвкою є одна порада - ретельно вибирайте час, краще за все - буденний день, бо товпи туристів зведуть вас з розуму.
2. Легедзіно. Музей Трипілля.
3. Тальне - цікаве і саме місто і палац Шувалових, розташований на околиці.
4. Шевченкове. Музей Шевченка, мальовниче місце
5. Шампанія - новостворений військовий музей з експозиціями про Афганістан, Другу Світову та сучасну українсько-російську війну. Дуже крутий хазяїн музею, колишній афганець, зараз волонтерить у АТО.
6. Моринці - ще одне шевченківське місце, хата, де він народився.
7. Стеблів. Музей Нечуя-Левицького з крутим екскурсоводом і директором та і взагалі мальовничі міста, дамба і ГЕС на Росі.
8. Корсунь-Шевченківський. Тут треба виділити багато часу на Корсунь-Шевченківський державний історико-культурний заповідник - музей Корсунь-Шевченківський битви, ландшафтний парк, художній музей.
9. Канів. Шевченківська гора, мальовничі види з неї, могила Тараса Шевченка та музей один з небагатьох пам'ятників домонгольскої архітектури, Канівська ГЕС - багато чого цікавого

Маршрут Канів - Чигирин
Скоріш за все, дводенний із зупинкою у Черкасах, або триденний із зупинкою ще і у Холодному яру.

1. Канів. Шевченківська гора, мальовничі види з неї, могила Тараса Шевченка та музей один з небагатьох пам'ятників домонгольскої архітектури, Канівська ГЕС - багато чого цікавого
2. Черкаси. Цікавий обласний центр, з крутим парком, пляжами, охайним бульваром та цікавими старовинним будівлями у центрі. Радимо оглянути його і залишитися на ніч.
3. Сміла (за бажанням). Невеликий райцентр з дуже поганими дорогами
4. Кам'янка. Парк декабристів та Тясминский каньйон.
5. Чигирин. Цікаве все місто, а також окремо резиденція Богдана Хмельницького, яка хоч і новітня попса, але забавляє туристів.
6. Суботів. Церква з 5-гривневої банкноти, місце поховання Богдана Хмельницького.
7. Урочище Холодний Яр. Не потребує реклами - містичне місце сили з стародавньою історією. Можна зупинитися на ніч в одному з багатьох міні-готелей у хуторах.

Як бонус - вздовж цього маршруту багато дерев'яних церков та монастирів, дивиться на мапі.
Можливо, якщо ви подорожуєте на бтр або на роверах, то зможете одразу з Кам'янки поїхати на Холодний яр (наче, з доріг там одна грунтівка).

Маршрут Черкаси - Цибулів
З останніх новин - дуже погані дороги. А так можна було б одним днем все об'їхати або зупинитися з наметом у Буках.

1. Черкаси. Цікавий обласний центр, з крутим парком, пляжами, охайним бульваром та цікавими старовинним будівлями у центрі.
2. Городище. Невеличкий райцентр.
3. Лозуватський дендрологічний парк. Непоганий дендрологічний парк у селі!
4. Буки. Буцький каньйон та закинута Буцька ГЕС - дуже мальовниче місце.
5. Леськово. Просто неймовірний готичний панський маєток.
6. Цибулів. Маєток цукровиробника

Маршрут Лівобережжям Черкащини
Теж однодений маршрут, бо пам'яток там небагато.

1. Черкаси. Цікавий обласний центр, з крутим парком, пляжами, охайним бульваром та цікавими старовинним будівлями у центрі. Бонус цієї мандрівки - подорож величезною дамбою, можна побачити цікаве селище, яке розташовано прямо на ній.
2. Васютинський дендропарк. Ще один сільський дендропарк.
3. Золотоноша. Невеликий райцентр.
4. Красногорський монастир. Дуже мальовниче місце.
5. с. Дробовци. Цікава дерев'яна церква.
6. с. Мойсівка. Неймовірна Церква Петра і Павла

Трохи фотографій для натхнення на подорожі:)



Готель "Слов'янська" у Черкасах




Резиденція Богдана Хмельницького у Чигирині





Іллінська церква у Суботові




Букський каньйон




Шикарний палац у Ліськові




Церква Петра і Павла у с. Мойсівка




Красногірський монастир біля Золотоноши




Умань - райцентр з архітектурою, яка не поступається багатьом обласним містам





Софіївка восени





Мисливський палац Наришкиних-Шувалових у Тальному





Моринці навесні. Садок вишневий коло хати

Чигирин, путеводитель UA-TRAVELS, Леськове, Холодний Яр, Корсунь-Шевченківський, Седнів, Суботів, туристичні поради, Черкащина, ріки, Стеблів, Софіївка, палаци, Черкаси, музеї, Умань, Канів

Previous post Next post
Up