Урочище Прийма, або де і як жили неандертальці

Mar 24, 2016 16:33

Досить атмосферна місцина знаходиться у лісі,неподалік м.Миколаїв що на Львівщині.Тут розкинулось урочище Прийма - місце, на якому була найдавніша стоянка неандертальця на території сучасної України.Зберігся і "будиночок" - грот-печера.


Грабовий ліс


Плющеві ліани


Найкращий спосіб добратися до гроту,-на велосипеді,але це за умови,якщо ви живете неподалік(скажімо в радіусі 35-40 км.),в іншому випадку ...хоча хто зна,може ви й по 200км.за день "накручуєте".
Урочище знаходиться приблизно за 2км. від м.Миколаїв,хорошим орієнтиром також буде село Верин(від церкви),-звідти ще ближче до залишків древнього поселення(а ще в селі можна оглянути найстаріший дуб на Львівщині,та храм з нетиповими розписами).
Ліс


Ми ж заїхали автівкою вглиб лісу,наскільки це було можливо,а далі,-пішком.Спочатку "притусувались" до якоїсь сімейної пари з дитиною,яка також шукала грот.Даремно ми повелися на GPS у руках глави сім*ї та на його впевнене крокування вглиб лісу..В результаті заблукали всі.Ну,не те щоб заблукали,але й нічого цікавого не знайшли...І лише згодом!Так,через деякий час,після того як всі розділились,я перший побачив і крикнув : "Земля!", ну,тобто "Печера!").
"Багатоповерхівка неандертальця звичайного"


На крик невідомо звідки прибігла ще якась група мандрівників,щасливі такі,запехані,теж кажуть шукали довго.А шукати в принципі зовсім неважко,-заходиш(в*їжджаєш) у ліс і крокуєш(їдеш) весь час прямо,не звертаючи уваги на стежинки праворуч-ліворуч,які протоптали туристи-приблуди типу нас,шукаючи потрібний об*єкт.За деякий час побачите бажану скелю на горбку(валі?) праворуч від стежки.От і все.
Гарно!


Чудернацькі покручі-колони


"Житло" наших прародичів неандертальців було знайдено на цій території відносно недавно, а от за походженням цьому місцю бл. 46 тис. років. В урочищі знайдено житло типу «мисливського табору». Приблизна площа поселення - 5х5 метрів.
Грот вражає своєю незвичністю. Так ніби збудований він на кістках  древніх мамонтів чи динозаврів. У гроті наявні  три рівні. Найнижчий не має жодних печер. Два вищі - мають невеличкі,придатні для життя. Трохи осторонь є ще одна печера.
"Кістка мамонта"

Ще одна невелика печерка


Фахівці визнали поселення  одним із найдавніших в Україні. У печері були знайдені і залишки колишніх мешканців. В сумі було відкопано 7 археологічних артефактів. Також археологами в печері було знайдено залишки перепаленої деревини, що свідчить про використання вогню.
Печерне приміщення на другому рівні гроту Прийма


Матеріал печери


Це перша знахідка неандертальця на теренах Галичини. Вона доводить те, що і ці краї були населені людьми. Вони жили у печерах, харчувалися м”ясом звірів і робили списи з кам”яними наконечниками. Усі ці речі археологи знайшли у гроті Прийма-1.
Верх печери-гроту


А каменюк поблизу вистачає!


Навколо самого гроту Прийма-1, в радіусі декількох десятків метрів,по лісі розкидані величезні каменюки,оброслі мохом,засновані плющем та "окуповані" деревами.На окремих з них висічені різноманітні дати,а на одному навіть тризуб та напис "УСС".
Фото


Чудернацькі викрутаси


Хоча місце і значиться всюди як аж ніяк не туристичне,та ми згодом дууже зраділи тому,що попали сюди не надто пізно,бо вже о 13-13.30 год. сюди потягнулись групи "паломників" з гідами та дітьми,криками,"охами" та "ахами". Атмосферність вмить "опопсилась". Ми попрямували до автівки.
Нижній ярус гроту Прийма-1


Ще одне печерне приміщення


Навколишній рельєф, яким оточене урочище Прийма, вважається, що був сприятливим для загінного полювання, насамперед на стадних тварин. На думку багатьох дослідників, мисливці того часу використовували печеру для проживання взимку, а коли теплішало, то вели мандрівний спосіб життя.
Фото


Вибито на камені


Вибито на камені-2


На території колишнього Союзу знайшли лише два поселення неандертальців - у Криму та Узбекистані. Нинішня знахідка, за словами археолога Інституту українознавства, професора Л. Мацкевого, може свідчити, що вони, очевидно, рятуючись від похолодання, мігрували територією сучасної України.
Печера-грот.Вид знизу

Обросло мохом..


Розкопки тривали майже десять років. Зазвичай усі такі пам'ятки кам'яної доби знаходять у гротах - похованих печерних утворах, входи до яких заблокували люди або природні явища. Такі порожнини законсервовані від різних сторонніх впливів, що гарантує решткам гарне збереження. Поки що науковці розкопали лише 20% площі пам'ятки, що вселяє надію на нові знахідки.
Дерева також датовані

Каменів вистачить усім!


А навколо прекрасний ліс,який щебече,пахне,милує око та зачаровує.А ще наганяє апетит!)Вельми рекомендую прихопити із собою щось для невеликого пікніка.
Дерево + камінь


Страви на вогні-неперевершені!


Вірна стежина


На пеньочку...

печери, Львівщина

Previous post Next post
Up