Тільки у Львові...Ч.12

Oct 01, 2015 00:30

Це один з найулюбленіших мною храмів не лише у Львові,але й серед усіх,які я відвідав.Ну,люблою я готику і всі її "похідні"(в даному випадку-неоготику).Костел Святих Ольги і Єлизавети,-"Ельжбетка" по простому.


Костел збудовано на пам'ять про  імператрицю Єлизавету Баварську (Габсбурґ), відому як Сісі, дружину цісаря Австро-Угорщини Франца-Йосифа I.Єлизавета загинула від рук італійського анархіста Луїджі Лючені 1898 р.
Фото храму





Під час останніх відвідин Львова 13 вересня 1903 р. 73-річний Франц Йосиф I взяв участь у закладанні першого каменю під храм.
Храм було зведено до 1911 р. Проектував споруду та керував будівництвом архітектор Теодор-Мар'ян Тальовський.
Ельжбетка.Тильна сторона

Неоготична красуня


Костел будувався на гроші залізничників і тому одна з каплиць носила ім’я св. Губерта - покровителя залізничників. Головний фасад церкви св. Ольги і Єлизавети прикрашений скульптурою Ісуса Христа, роботи видатного скульптора Петра Війтавіча. Є думка, що місце було вибрано не випадково. Католицький костел - це перше, що повинні були бачити приїжджаючи до Львова. Костел повністю перекривав вид на греко-католицький собор св. Юра, що знаходиться неподалік.
Інтерєр храму


Інтерєр храму-2


Інтерєр храму-3


Неоготичний стиль собору повторює багато елементів готичної архітектури: високі гостроверхі шпилі, стрільчасті вікна, портал з великою трояндою в центрі, внутрішній вертикальний простір.
Фасад костелу


На початку Першої світової війни австро-угорський уряд конфіскував церковні дзвони на військові потреби.
Фото


У 1926р. в храмі встановили один із найбільших органів у Польщі роботи відомої польської фірми братів Домініка і Вацлава Бернацьких.
Розочка та розпяття на фасаді


Костел Святої Ельжбети пережив не одну війну, його обстрілювали українці під час війни 1918-19 рр., його пошкодила авіаційна бомба в 1939 р., і все ж костел продовжував діяти. Його закрили в 1946 р., а в 70-х віддали під склад. І тільки в 1991р. костел передали Греко-католицької парафії.
Ельжбетка


Один з кращих...


Знадобився не один рік, щоб відновити храм. Перші служби йшли при свічках - не було електрики.Нині інтер'єр храму простий і скромний: білі стіни, деякі елементи декору темно-червоного кольору, м'яке світло крізь вітражі.
Шпиль над містом

У 2013р. була встановлена зовнішня підсвітка костелу.
Вид з оглядового майданчика


На сьогодні  будівля костелу є найвищою в місті, її висота 88 (85?)м.


У липневу ніч 2014р. можна було вперше піднятися на оглядовий майданчик церкви Св. Ольги та Єлизавети.Кажуть людей було дуууже багато!
Наступного дня на вході до церкви з’явилося оголошення про те, що піднятися нагору можна відтепер від 15-ї до 17.30...)
Вид зверху


Підніматися на оглядовий майданчик потрібно гвинтовими сходами досить довго.Спочатку жертвуємо 10грн. на ремонт храму і тоді вже go!
Декілька видів навколишніх панорам:
 - в сторону памятника С.Бандери


- в сторону центру міста


- в сторону залізничного вокзалу


- в сторону...


На верху вітер,холодний і сильний,а сам майданчик має мінімальний нахил(щоб вода стікала?) та покрився трохи льодом,-небезпечно!Зате краєвиди-круть!
Поміж шпилями..


Відвідувачів було небагато,за час нашого перебування десь біля 10 людей.Ажіотаж пройшов.
Колона


Спускаючись спіральними сходинками "мимоволі" заглядаємо за ширму,яка прикриває прохід на другий поверх храму.Нічого цікавого,хіба що непоганий огляд інтерєру згори.
Фото


ВІкно


Власне якоїсь надбагатої історії храм не має,так як він не настільки давній,але це не заважає йому бути одним з перших обєктів ,бажаних для відвідування гостями міста(обєктивна думка!).
Вежечки


Панорама міста згори


Собор Юра "на зумі"


Нічне..

Львів, храми

Previous post Next post
Up