Одного весняного дня... Ч.2: Жовква(храм Прсв.Трійці)-Малий Дорошів-Гряда

Dec 06, 2014 11:54

Одна з представників спадщини ЮНЕСКО в Україні-церква Пресвятої Трійці у Жовкві.Соромно признатись,але вперше спромігся її відвідати лише цієї весни.
Храм Прсв. Трійці(1720р.)


Попередня до існуючої церква, вибудувана у 1601 р. з модринового дерева, згоріла разом з церквою сестер василиянок у 1718 р. У 1720 р. коштом парафіян і королевича Костянтина Собєського збудували існуючу церкву.
Фасад храму


У XIX ст. до східної стіни вівтаря примурували цегляну ризницю, в яку вставили кам'яне обрамування вікна XVI ст. перенесене з замку. Іконостас 1728 р., чотириярусний, зі срібленою різьбою та майже п`ятдесятьма іконами жовківських майстрів кола відомого маляра Івана Рутковича. Реставрована у 1976 - 1978 рр. за проектом  Б. Кіндзельського та І. Могитича. Іконостас реставрований у 1978 - 1979 рр. П. Лінинським та Я. Мовчаном. Наступна реставрація проведена у 2010-х рр.
Розмите фото іконостасу


Церква знаходиться на колишньому Львівському передмісті, біля вул. Львівської. Тризрубна триверха будівля розмірами 23,8 м. х 7,3 м. Складається з гранчастого вівтаря, ширшої квадратової нави та вужчого квадратового бабинця.
Храм та дзвіниця


Церкву оточує піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів. Стіни підопасання складаються з відкритого зрубу, надопасання - кожуховані гонтами. У південній стіні нави є бічний не діючий вхід. Всі зруби перекриті восьмериками, поставленими на четверики стін надопасання, завершені високими шоломовими банями. Вінчають бані сліпі ліхтарі з маківками (над бабинцем ліхтар відкритий).
Фото


На північ від церкви розташована мурована стінна дзвіниця з трьома арковими прорізами для дзвонів, зведена у 1891 р.
Памятка ЮНЕСКО


Наступна памятка-деревяний храм у селі Малий Дорошів.Правда зовні більша частина споруди закута у бляшані "лицарські лати",але ж десь там під ними-дерево!
Храм Св.Миколи(1882р.)


Перша відома церква у Дорошеві була побудована у 1565 р. Ця будівля ремонтувалася у 1855-1856 рр. У 1882 р. стараннями о. Т. Поляновського на місці попередньої церкви збудована існуюча сьогодні деревяна. Керував будівництвом майстер Л. Дрозд з с.Жидятичі . Про це свідчить різьблений напис на одвірках західних дверей в бабинець.
Храм та дзвіниця


З 1961 по 1989 р. церква стояла зачиненою. Зараз вона у користуванні громади УГКЦ.
Фото


Знаходиться у східній частині села, на підвищенні, в оточенні дерев. Тризрубна триверха будівля традиційного планування - ширша, наближена до квадрату нава посередині та вужчі прямокутний бабинець з заходу і гранчастий вівтар зі сходу. При вівтарі - дві прямокутні ризниці по боках. Оперізує церкву піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, перерване в місцях прилягання ризниць. Бічний вхід - у південній стіні нави.
Блискучий храм


На північний захід від церкви розташована давніша деревяна двоярусна стовпова дзвіниця з XVIII ст., вкрита пірамідальним наметовим дахом.
Проводяться  реставраційні роботи.
Церква Св.Миколи


Сусіднє село-Гряда,також має чим похвалитись,-церкву Св.Параскеви видно з дороги на Львів.
Храм Св.Параскеви(1876р.)


Вже у 1565 р. в документах написано про існування церкви, хоча найдавніші згадки датуються 1515 р. В акті перевірки парафії с.Гряда від 1827 р. зазначено, що дерев`яна церква збудована 29 травня 1714 р. з різаного соснового дерева. Біля неї стояла нова мурована дзвіниця з 4 дзвонами.
Храм з дзвіницею


23 квітня 1868 р.(за іншими даними - у 1867 р.) від того, що хтось після богослуження забув погасити свічку, згоріла церква. Після цього, поруч згорілого храму поставили збиту з дощок каплицю.
Храм.Фасад


З ініціативи тодішнього пароха Гряди о. Ю. Туркевича майстер Л. Дрозд почав будувати нову дерев`яну церкву при дорозі, на кам`яному фундаменті, яку освятили на свято Параскеви П`ятниці 9 листопада 1876 р. У 1895 р. виконано стінопис, наступний раз помальована всередині у 1929 р. У 1930 р. замінено первісне гонтове покриття дахів на бляшане. Після ремонту в кін. 2000-х рр. стіни і дахи будівлі фарбовані у світло і темно жовтий. Церква у користуванні громади УГКЦ.
Фото


Церква знаходиться біля центру села, поруч дороги і цвинтару, на схилі гряди. Деревяна тризрубна триверха будівля традиційного планування - ширша нава, вужчий бабинець від заходу і також вужчий гранчастої форми вівтар зі сходу. При вівтарі - дві невеликі прямокутні ризниці по боках.
На південний захід від церкви стоїть деревяна двоярусна стовпова дзвіниця з 1876 р., накрита пірамідальним дахом, а внизу по периметру захищена фартухом. Нижче неї по схилу розташована мурована стінового типу дзвіниця на три дзвони.
Інфо з http://decerkva.org.ua/ .
Храм Св.Параскеви

Жовква, Львівщина, храми

Previous post Next post
Up