Сатанів

Jun 18, 2013 22:44

Вперше містечко Сатанів (Городоцький район, Хмельницька область) згадується в 1404 році, коли литовський князь Ягайло дарує його шляхтичу Петру Шафранцю. Наступні влаcники містечка Одровонжі спорудили  на лівому березі річки Збруч замок. Після Одровонжей Сатановим володіли Сенявські, які збудували нову фортецю.


Наразі від фортеці лишились лише  дві башти і одна з п"яти стін висотою в 11 метрів:


Історія сатанівського замку як і будь-якого подільського замку сумна. Здобували його і татари, і козаки, а поживитись тут було чим. Сатанів був багатим містечком, в якому вже на кінець XVI працювало 56 ремісників. Башта замку з середини:


Хоч Сенявські  побудували замок власним коштом, але утримання повісили на шию місцевих жителів, натомість місту було надано магдебурське право. Старовинна башта, яка ніби-то залишилась ще від першого замку Одровонжей:


З 1899 року на території замку був побудований цукровий завод, який попрацював аж до 2002 року. На жаль мури замку, а точніше вапняк, завод використовував для процесу виробництва цурку. Старовинна труба заводу біля мурів:


Пейзажі з мурів просто фантастичні:






А в долині Збруча, біля замку, сила-силенна поважних гусей:


Крім замку, в містечку є також  надбрамна вежа, яку було побудовано в XVI столітті. В 1724 році  Адам Миколай Синявський реставрував її для захисту від набігів варварів, принаймні, так написано на самій брамі.


У брами було чотири яруси, а товщина стін сягала 2,2 метра:


На подвір"ї брами хтось хотів зробити щось гарне, але поки що не дуже виходить:


Поблизу сатанівського ринку знаходиться унікальна оборонна синагога, яку було збудовано ще в 1532 році!. Товщина стін майже два метри.


Розвалювалась би ця синагога потихеньку, які і всі інші старовинні синагоги, але завдяки сюжету на 1+1 знайшлись  добродії з єврейських організацій, що вирішили профінансувати реконструкцію. Побачимо що з того буде..


В передмісті Сатанова знаходиться Троїцький монастир, який було засновано ще в XVII столітті. З 1707 року по 1799 рік він належав ордену отців василіан, які тут заснували цех жебраків! Для того щоб стати справжнім жебраком треба було шість років проходити в учнях. Після навчання професійні жебраки групами ходили по Поділлю, а на зиму знову повертались назад:


Але не все так просто було в монастирі. Під монастирем є печери, в яких поляки катували українських повстанців. В 1987 році було знайдено людські черепи з прибитими до них табличками, де було вказано "гріхи" нещасних перед польською короною


Отці василіани, крім жебрацького цеху вирішили влаштувати тут тюрму, для монахів, які порушили монастирські правила. Покарання було жахливе - саджали в яму і замуровували на все життя, лише отвір для вентиляції і передачі їжі залишали. На щастя, тут був лише один ув"язнений, якого покарали за втечу з монастиря:


Під час Першої світової монастир сильно постраждав від бомбардувань, а в 1924 році радянська влада зруйнувала його. В 1942 його знову відкрили , але через двадцять років місцевий колгосп вирішив розібрати споруду і з каменю побудувати корівники. В середині:


І на останок три версії походження назви смт Сатанів:
  • від молдавського "сат" - велике поселення
  • до XII ст тут був осередок язичництва. Ну а все що було проти церкви - сатанинське
  • римський легіон ще аж в ті часи, крокуючи по цій місцевості вирішив зупинитись і полководець крикнув "Sat an non?( зупиняємось чи ні). Вояки  відповіли "Sat"
Ось такий він Сатанів, цікавий і красивий. Крім того тут ще є  мінеральна вода і санаторії. Так що приїжджайте :)


Хмельницька область, Сатанів

Previous post Next post
Up