Бетюнський монастир

Nov 09, 2012 13:57

Коли ми чуємо про Бетюнський монастир, в пам'яти відразу виникає сцена з кінофільма "Д'Артаньян и три мушкетёра", коли головний герой знаходить свою кохану помираючою. А ця пісня "Констанция! Констанция!", досі люблю її.
Усі, мабуть, знають, що фільм цей знімали головно у Львові, але Бетюнський монастир "знаходиться" в 40 км від Львова. Роль монастиря у фільмі зіграв Свіржський замок. До речі, це не єдина його "роль" в цьому фільмі. По-перше, ми бачимо його на самому початку фільма в першому ж епізоді, коли батько проводжає Д'Артаньяна до Парижу.




Цей двір геть не змінився з тих пір :)






Далі ми бачимо Свіржський замок зовні:



Крім того зовнішній вигляд замку показано і в сцені королівського полювання


А ось, яким його побачила я. Дещо інший ракурс, правда.

Крім того, Свіржський замок побував також будинком ката.


Це у внутрішньому дворику Свіржського замку. Арку, напевно, трохи укріпляли, тепер вона  масивніша:






А ще на території замку стоить ось така розвалюха.





Саме тут в кінці фільму мушкетери мали свій славетний "сніданок під кулями"




Ну і нарешті Бетюнський монастир!









Як бачите, нічого не змінилось:



Ну хіба що прапор повісили :)



За словами директора замку Володимира Миколайовича це ті двері, з яких вибігала капосна міледі після того, як отруїла нещасну Констанцію. Мабуть, відкоси трохи відреставрували.






А ось як виглядає справжній Бетюнський монастир? Я в Бетюні, на жаль, не бувала, але на сайті міста немає жодних згадок про монастир. Можливо він знаходиться за містом, але і  такої інформації я ніде не знайшла. Передивилась половину інтернету, але жодної фотографії :(. Можливо в часи Дюма він і існував, можливо існує і досі, але живе тихим мирним життям, особливо не рекламуючи себе. Але для мене особисто він залишиться в образі Свіржського замку :)

Будете у Львові, дуже рекомендую відвідати.

замки, Львівщина, Свірж

Previous post Next post
Up