Гусятин

Aug 06, 2012 00:43

У дитинстві подорожуючи до Кам"янця-Подільського залізницею, кожного разу спостерігав, як кілька вагонів на станції Ярмолинці відчепляють від поїзда і відправляють з іншим локомотивом в якийсь таємничий Гусятин. Як мені хотілось тоді в той Гусятин! І ось десь через 15 років я туди потрапив :)

Гусятин (Тернопільська обл) невеличке і затишне місто з населенням в 7,7 тис чоловік. Перша згадка про місто датується 1431, коли поруч з містом була сутичка між поляками і литовцями.
Центральна площа міста і пам"ятник на честь 10-ої річниці незалежності України, щось схоже на те, що стоїть на Майдані в Києві:




В міському парку збереглось радянське "мозаїчне графіті" войовничої робітниці з асиметричними грудьми :


Радянські гойдалки, які я пам"ятаю ще з дитинства:


Однією з основних принад міста є оборонна синагога, виникнення якої датують кінцем XVI - початком XVII ст. Тоді в місті проживала величезна хасидська громада, яка і скинулась на цей проект:


Синагогу перебудовували кілька разів і вона поступово втрачала свою оборонну функцію. Під час Другої світової війни  була частково зруйнована. Але в 1964 радянська влада несподівано, як для себе, вирішила відреставрувати спороду. В 1979 році тут облаштували краєзнавчий музей, який вже в наші часи було ліквідовано:


Пам"ятник людині, яка в кінці в XVI в рамках повстання проти місцевого магната Калиновського зруйнувала Гусятин. Северин Наливайко чи то в розпачі, чи то просто показує напрямок руху туристів до синагоги:


Сьогодні в клубі будуть танці:


Гусятинські генетики вивели особливий вид троянд, які ростуть тільки у вигляді державних символів України:


І так теж ростуть:


Дуже старовинний костел бернадинців, який був збудований в 1610 році тим же Калиновським. В 1648 році його зруйнували татари і лише в 1728 його вдалось відновити. Наразі в костелі проводяться служби. За радянських часів біля костелу набудували жахливих гаражів, таким чином зіпсувавши можливість зручного споглядання на передній фасад:


В 2011 році в Гусятині завершили реконструкцію міського стадіону. Стадіон виглядає дуже симпатично:


Для бажаючих попити пива та попалити  у вільний від роботи/навчання час на трибунах ( українська народна традиція), було збудовано окремий сектор :


На цьому фото можна побачити два Гусятина - вулиця міста Гусятин ( Тернопільська область) і пагорб з будинками села Гусятин (Хмельницька область). Між ними річка Збруч, по якій проходить кордон між областями, а до 1939 року кордон між Польшою і СРСР:


Мегастенд з усіма туристичними цікавинками навколишніх земель. Іншим райцентрам треба брати приклад! Хоча було б непогано всі фото підписати, але це вже я багато хочу:


Ця монументальна споруда з 1921 по 1939 символізувала в"їзд в країну робітників та селян з боку Польщі. Наразі вона помпезно інформує про в"їзд в Хмельницьку/Тернопільську область:


Затишне і охайне місто. Мені припало до душі...

Гусятин, Тернопілля

Previous post Next post
Up