Нам’яти каштанів…

Oct 06, 2013 00:50

Originally posted by pan_baklazhan at Навернуть каштанов... (цей же текст - російською)

Що екзотика для одних, то битовуха для інших… Ось, взяти актуальний приклад - їстівний каштан:
«Горіхи каштану є дуже поживними та смачними, їх вживають в їжу в сирому, вареному або ж у смаженому вигляді, використовують для виготовлення тортів, тістечок, морозива, цукерок, печива та інших кондитерських виробів, розмелені плоди додаються в пшеничне борошно та використовуються як замінник кави»

Актуальний, бо вчора покупкою на берегівському базарі першого в сезоні літру каштанів (ціна - 15 грн) ми й почали сезон, що триватиме з місяць.  Літру варених каштанів цілком достатньо для вечері  сім'ї з трьох осіб, що ми тепер і практикуємо (виходячи з звички вечеряти легко). Смажені каштани нам якось не дуже - твердо.

В сусідній Угорщині вирощування каштанів - серйозна підгалузь сільського господарства, в будь-якому магазині можна купити популярне для мадярської кулінарії "гестень -пюре ",  і взагалі, перероблені каштани там їдять кілограмами. Пам'ятаю, на одній тамтешній конференції на вечерю на гарнір кожному учаснику дали склянку каштанового пюре грамів на триста. Я напружився, але стоптав - хоча багато хто здався, не здолавши порції.

B наших краях (закарпатська низовина) каштани ростуть дикунами, на пагорбах і в полях. Народ промишляє їх збором. Та й у дворі у нас, біля смітника, зростає плідне дерево, "горіхів" навколо буквально як бруду  - навіть цигани не беруть...















А у вашому регіоні ростуть їстівні каштани?
Ви їх взагалі їли коли-небудь?

Закарпаття, Кулинария, цікаве, Во как?

Previous post Next post
Up