Альтернативи Асемоглу і ко.

Apr 22, 2014 21:56

Останнім часом я помітив, що у мене величезна кількість френдів підсіла на Асемоглу і Робінсона. Це дуже круто. По-перше, просвітництво - це завжди добре. По-друге, важливо знати про важливі і мейнстрімні течії. Ну і, по-третє, їх ідеї дуже практично орієнтовані. Прямо зараз в Україні йде боротьба між extractive та inclusive інститутами. Але це не означає, що треба створювати новий культ! Не знаю, як там у кого, а ось серед соціологів є така болячка - працювати шаблонами. І, що гірше, натягувати ці шаблони на всі інші сфери. То пропоную трошки шаблони розірвати -) Наприклад, можна звернути увагу на декілька цікавих книжок, які вийшли не так давно і теж будуть дуже корисними для всіх, хто цікавиться проблемами розвитку.

Pillars of Prosperity (Besley and Persson). Дуже цікава, але дуже складна книга. Точніше, вона розрахована на людей з вищою економічною освітою. Особисто я такої не маю і мені було складно зрозуміти всі їх моделі, часто просто пропускав цілі абзаци. Але там дуже цікава, чиста і добре описана теорія, плюс гарна робота з емпіричним матеріалом. Якщо коротко, то автори розробляють ідею "кластеров", на яких тримається економічний розвиток країн, і які утримують країни від розпадів через громадянські війни чи інші лиха. Багато пишуть про те, що вони називають Fiscal & Legal capacities. Дуже цікавий аналіз витрат на армію в минулому різними державами. Наскільки я розумію, це новий мейнстрім серед економістів і потужний конкурент Асемоглу і Робінсону.  Але я, звісно, всіх деталей їх внутрякових дискусій не знаю.



A Farewell to Alms (Gregory Clark). Буде цікаво всім, хто любить короткі теорії про всесвіт. Кларк є дуже відомим демографом та економічним істориком. У цій книзі він детально і популярно пояснює свою ідею мальтусіанської пастки і як (і коли) людство з неї вискочило завдяки технологіям. Дуже багато цікавої емпірики про якість життя в світі протягом багатьох століть. Є дуже цікава критика інституційного підходу на користь культурного. Наприклад, у Кларка є ну дуже смілива ідея пояснити, чому Індустріальна революція сталася саме в Англії, через демографію і генетику -) Саме в Англії бідні верстви не відтворювалися, а у багатих був "надлишок" дітей, які накопичувались і давали можливість відтворюватись цьому прошарку. Ці люди через покоління передавали те, що він називає “middle class virtues of hard work and thrift". Така собі "етика і дух капіталізму", але на іншому матеріалі =) Ідея, як на мене, дивна, але є огляд цікавої літератури, багато емпірики і просто цікаві неординарні думки.



Institutions and the Path to the Modern Economy. Avner Greif. Ось цю книгу мені порадив один колега, за що я йому дуже вдячний. Дуже потужна теоретична викладка про інститути, як вони працюють, які функції виконують, як саме люди включаються в інституційну поведінку. Величезний огляд літератури! Економіка, соціологія, історія, психологія. Від себе скажу, що практично всі важливі соціологічні теорії інститутів там є. Можна навіть не читати всю книгу, а просто прочитати першу главу (я обов*язково давав би своїм студентам). Біда Асемоглу і Робінсона, як на мене, у дуже вузькому економічному розумінні, що таке інститути. Тому такі книги будуть дуже корисні



s

Економіка, Економічна історія, Історія, Книга, Демографія, Соціологія

Previous post Next post
Up