Антикоррупционный прогресс

Aug 05, 2018 12:35

Антикорупційний поступ UA. Конспект доповіді
На шпальтах ресурсу ЛБ надруковано конспект доповіді «Україна проти корупції: Економічний фронт. Економічна оцінка антикорупційних заходів у 2014-2018 рр.» Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД).

Доповідь докладна, десь на півсотні сторінок, але я вуирішив навести лише дані із трьох таблиць, позаяк інше мені здалося орієнтованим на фахівців, а фахівці знають усе це і без мене.

Отже три таблиці, що як мені здається дають певне уявлення щодо того, яким темпом рухається боротьба з корупцією в Україні



Перша таблиця демонструє генералізовану оцінку української корупції експертами різних організацій, на ґрунті яких Трансперенсі будує свій висновок.Певний прогрес дійсно є. проте назвати його революційним, або хоча б швидким поки що доволі складно.
Система пручається, і робить це не без успіху.

І ще додам, що реальність на мій погляд є трохи кращою. ніж оцінки експертів, бо містить певні чинники, які важко виявити шляхом опитування, навіть коли опитувати експертів



Таблиця 2 демонструє динаміку тіньової економіки в Україні, тут зрушення помітніші на мій погляд. Без детального аналізу скажу - мені здається, що головним чинником зменшення обсягу "тіні" виявилось примусове й різке збільшення зарплат урядом Гройсмана. Ось приклад "непомітного" зменшення корупції: зменшення "тіні" відчутно зменшило обсяги корупції, проте не знайде відображення при опитуванні бізнесу (бо бізнесмен, сплачуючи в конверті не вважає це корупційним діянням - він за корупцію має лише хабар, що він сплачує чиновнику).



А ось таблиця 3 демонструє неабиякий прогрес, і навіть, ніби злякавшись - певний відкат.
Адже доходи держпідприємств, за винятком НАФТОГАЗУ останні два роки зменшилися досить відчутно (роздивіться блакитне поле і скажіть мені, що Абромавічус працював погано - бачите, як керівники держпідприємств, /без урахування НАФТОГАЗУ/ вже два роки святкують його звільнення).

І зважте, як щасливо йшло розкрадання бюджету через НАФТОГАЗ - то ж був втрачений рай українських чиновників та депутатів

коррупция, ЛБ

Previous post Next post
Up