Питання до Дії

Aug 14, 2020 12:23


Дивимось з 08:29, ставимо нескладні запитання. Чи готова, нарешті, Дія продемонструвати громаді:

а) копії наказів по Міністерство цифрової трансформації України якими мобільний додаток Дія, всі ці "електронні паспорти" були введені/прийняті в експлуатацію?
б) офіційно затверджене керівництво користувача?
в) офіційно затверджений опис бізнес-логіки?

Наприкінці лютого особисто керівник Дія Компані пан Горбачьов обіцяв, що протягом "пари тижнів" все це має з'явитися. Судячи з нульової реакції його підлеглих на відповідні запити, досі немає нічого з вищезгаданого.
Це дуже, дуже погано. Давайте змоделюємо нескладну 100% реалізуєму аферу з використанням "електронних паспортів".

За пару тижнів, коли запрацює sharing цих "паспортів", а Нова Пошта почне видавати на їх підставі відправлення дорожчі за 5000 грн., до одного з відділень прийде шахрай. Він надасть співробітникам відділення свій "паспорт", вони отримають його цифровий відбиток і без проблем видадуть MacBook за 50 тисяч, наприклад, гривень.

Чувак вийде з ноутом, покладе його в авто і зайде ще раз за годину або наступного дня. Покаже повноцінний паспорт і почує, що відправлення вже видано, причому саме йому і про це є відповідні відомості в Дії. Аферист подасть до суду і, після тяганини слідчих дій, протягом яких він категорично заперечуватиме отримання відправлення, під час дебатів сторін матиме місце приблизно такий діалог:

Адвокат позивача, тобто шахрая, звертаючись до представників відповідача:
- …Тобто ви стверджуєте, що відправлення яке належить позивачеві, було видано на підставі так званого електронного паспорту, що міститься в мобільному застосунку Дія?

Юристи відповідача, себто Нової Пошти:
- Так, наші співробітники діяли у повній відповідності до інструкцій Міністерства цифрової трансформації!

Адвокат позивача:
- Скажіть, будь ласка, чи був цей застосунок введений в експлуатацію, коли саме і якими документами? Чи може поважний суд ознайомитися із документацією на цю програму, в першу чергу із керівництвом користувача та описом його функціональності? Саме із офіційною версією цих документів, якою, гадаю, мали користуватися ваші співробітники.

Юристи НП:
- Еее…Ооо….

Адвокат позивача:
- Чи міститься згадка про оці електронні паспорти та мобільний застосунок Дія в пункті 1 частини 1 статті 13 Закону України «Про Єдиний Державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», яким визначено виключний перелік документів, які посвідчують особу?

Юристи НП:
- …. (непритомніють)

Адвокат позивача:
- Ваша честь, гадаю, поважний суд отримав достатньо свідчень на користь того, що "електроні паспорти" Міністерства цифрової трансформації, які були використані співробітниками відповідача для вчинення юридично значущих дій, а саме ідентифікації отримувача поштового відправлення, є юридично нікчемними. Відповідач використав ці "паспорти" на власний розсуд, ігноруючи вимоги закону.

Отже, відповідач мусить нести повну відповідальність за будь-які непередбачені ним наслідки включно із шкодою, заподіяною позивачеві та третім особам. Свідчення щодо отримання відправлення моїм підзахисним ґрунтуються на даних юридично нікчемних програмних засобів. Функціональність цих засобів не тільки ніким не гарантується, вона навіть невідома через відсутність належної документації….

Як гадаєте, яким буде рішення суду? Моя відповідь - суд стане на бік позивача і зобов'яже Нову Пошту відшкодувати повну вартість втраченого з її вини відправлення.

Ваша версія?

image Click to view


digital identity

Previous post Next post
Up