Озонові діри виявилися корисні для планети

Aug 31, 2011 04:25



Озонові діри, які прийнято вважати вкрай негативним явищем, в умовах всепоглинаючого глобального потепління, виявляється, грають досить важливу і, що характерно, корисну роль. Саме завдяки гігантської озонової діри над Антарктидою гальмується процес нагрівання планети.

Втім, в даний час озоновий шар на півдні Землі відновлюється та швидкість вітру там знижується. Грунтуючись на цій інформації, фахівці прогнозують поступове потепління в Південній півкулі. Такі висновки зроблені на основі даних метеорологів, що збиралися протягом 20 років.

Раніше процес потепління сповільнювався через крапель водяного пилу, які, сформувавши в небі хмари, відбивали сонячне світло. Піднятися в повітря їм допомагали сильні вітри, тепер притихлі.

«Ці хмари працювали як дзеркала, відбиваючи тепло Сонця від поверхні і в літній час успішно перекриваючи підвищення температури через зростаючі викидів вуглекислого газу в цьому регіоні», - говорить один з професорів, які проводили дослідження.

Вчені відзначають, що Антарктида, хай поки і уникнула значного людського впливу, часто руйнівного, стала ареною зіткнення відразу двох небезпечних явищ. Крім руйнування озонового шару, це танення льодів.

Якщо взяти до уваги те, що значна частина суші розташована не набагато вище (а зустрічаються ділянки і нижче) рівня Світового океану, не складно уявити, що чекає багато прибережних регіони і острівні території в разі швидкого танення полярних льодовиків.Причому головна небезпека виходить саме від Антарктиди, так як на цьому материку знаходиться до 90% світового льоду.

Як стверджують фахівці Наукового комітету досліджень Антарктиди (SCAR), події дійсно пішли б за найпесимістичнішим сценарієм, якби не та сама озонова діра.Але тепер вона, як згадано вище, скорочується, і це може посприяти прискоренню потепління.

Интересные статьи

Previous post Next post
Up