Rukous kannattaa: Voiko rukous parantaa? (Huovinen, Pentti)

Mar 09, 2008 22:02




"Voiko rukous parantaa, kannattaako sairaan puolesta rukoilla? Lääkärit ovat tottuneet tarkastelemaan ihmistä lähinnä biopsykososiaalisena olentona, hengellisiin tarpeisiin ei ole juurikaan kiinnitetty huomiota. Viime vuosina on kuitenkin julkaistu runsaasti tieteellisiä tutkimuksia uskonnon harjoittamisen ja terveyden välisestä positiivisesta yhteydestä. Niiden pohjalta ovat jotkut lääkärit suositelleet esirukousta tukihoidoksi lääketieteellisen hoidon rinnalle. Tutkimustulokset ovat odotetusti olleet vilkkaan keskustelun ja kiistelyn kohteena.
Mutta voidaanko uskonnon merkitystä lopultakaan mitata tieteellisin keinoin? Rukous on sydämen puhetta Jumalalle - kristitylle yhtä välttämätöntä kuin hengitys ihmiselle. Ja uskonto paljon enemmän kuin kokoelma näkemyksiä ja tapoja.
Ansioitunut tieteen popularisoija professori Pentti Huovinen avaa oven rukouksen maailmaan tutkijan ja lääkärin näkökulmasta. Kirja tarjoaa ajattelemisen aiheita uskoa ja rukousta pohdiskelevalle ihmiselle - ja sopii myös kirkon sekä uskonnollisten ja lääketieteellisten yhteisöjen käyttöön."

Sain kirjan syntymäpäivälahjaksi parilta kaverilta (kiitos, flikat <3) ja myönnän olleeni hieman vastentahtoinen tarttumaan siihen: en ole lukenut tämänsuuntaista (teologissävytteistä) tekstiä sitten viime kevään, jolloin pänttäsin eksegetiikkaa teologisen tdk:n pääsykokeisiin. Yllättävän tuskattomasti lukuprosessi kuitenkin eteni, ja jostain takaraivosta muistui mieleen sekin, miten tämänsuuntaista tekstiä tulee lukea ja tulkita.

"Teologit opettavat Jumalan kristityille antaman Pyhän Hengen rukoilevan kristityn ihmisten sydämessä silloinkin, kun hän ei sitä tiedä. Uskonpuhdistajamme Martti Luther opettaa, että missä kristitty on, siellä on Pyhä Henki, joka ei muuta tee kuin alati rukoilee. Rukous siis lähtee kristityn sydämestä hänen sitä tietämättään ja tiedostamattaan. Näin kristitty ihminen rukoilee aina, niin onnen ja menetyksen kuin tuskan ja kärsimyksenkin keskellä. Kristityn rukousta verrataan hengittämiseen. Se ei siis rajoitu yksittäisiin rukouksiin, vaan se on jatkuvaa puhetta Jumalan kanssa. Muuten emme voisi elää kristittynä." (s. 68)

Kirjan ensimmäinen osa (kuutisenkymmentä ensimmäistä sivua) on käytännössä eri lääketieteellisten tutkimusten referointia, arviointia, kuvailua ja niin edelleen. Huovinen kompastelee hieman termien kanssa (keski-ikä ja odotettavissa oleva elinikä ovat minusta täysin eri juttu, mutta mitäpä minä tiedän…) ja lähdeviittauksissaan, minkä myönnän yllättäneen, kun muistetaan, että kirjoittaja on lääketieteen ja kirurgian tohtori. Takakansitekstin perusteella tosin odotin verrattain objektiivista, pohdiskelevaa tekstiä. Kirjan jälkimmäinen osa oli kuitenkin saarnamainen (ei kuiva, mutta saarnaava) ja kaukana tieteellisestä.

Kirja herätti paljon ajatuksia. En voinut olla pohtimatta, kuinka oikein on (yrittää) alistaa transsendentti Jumala immanentille tutkimukselle, varsinkin kun muistetaan, että kirkko on kautta aikain opettanut, ettei ihminen voi ymmärtää Jumalaa: luotu ei voi tavoittaa Luojaansa. Ja Jumalan koetteluhan kielletään jo Vanhassa Testamentissa (5. Moos. 6:16).

Jäljelle jää edelleen se suuri kysymys. Parantaako rukous? Huovisen itsensä sanoin on käytännössä olemassa kaksi vastausta: lääketieteen vastaus ja kristityn vastaus.
.
3½/5 - helppolukuinen ja -tajuinen sekä mielenkiintoinen kirja, vaikka aukkokohtia erityisesti argumentaatiossa ja (kielen) korrektiudessa onkin.

"Can prayer heal, is there any point to pray for a person who is ill? The doctors are used to seeing a person as a bio-psycho-social creature, without paying that much attention to their spiritual needs. However, during the last few years a number of scientific researches have been published on the positive connection between good health and practicing faith. By the basis of those, some doctors have recommended intercession along with the medical treatment. As expected, the research results have been widely discussed.
But is it in the end possible to measure the meaning of religion by the means of science? The prayer is the heart's conversation with God - as necessary for a Christian as it is for a person to breathe. And religion is much more than a collection of views of life and traditions.
Professor Pentti Huovinen opens the door to the world of the prayer from the point of view of a scientist and a doctor. The book offers things to think about for a person who is currently thinking about faith and prayer - and it can also be used in churches , and by medical and religious organisations."

I got the book as a birthday present from a couple of friends of mine (thanks, girls <3), and I admit that I was not too eager to start reading it: I have not read such theological texts since last spring. I was more than slightly surprised by how easy it was to read it, in the end, and how easily I remembered, how to read and interpret a text such as this.

During the first sixty pages of the book, the author practically refers some researches. Huovinen seems to have some problems with the terminology and referring to his sources, which was slightly surprising, seeing that he is an MD. By the text on the back cover, I was expecting something quite scientifically and objective to read. The end of the book was quite far from that, actually.

The book made me think about a lot of things. I could not help but wonder how right it is to (try to) submit God to research, especially when you remember that the church has always taught that the created cannot reach his/her Creator. And tempting God is forbidden already in the Old Testament (Deuteronomy 6:16).

The big question remains. Does the prayer heal? According to Huovinen himself, there are two answers to that question: one of the medical science, and the one of a Christian.

3½/5 - an interesting book that was easy to read and understand, even though the argumentation and language were far from perfect.

religious, theology, facta, suomi

Previous post Next post
Up